Fürjtojásos báránypástétom sonkakabátban sajtkoronával, salátával

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg darált bárányhús
  • 1 kicsi fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál rozmaring
  • 2 szál kakukkfű
  • só, frissen őrölt színes bors
  • 8 fürjtojás
  • 4 vékony szelet húsos füstölt sonka
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 l zöldségleves

A körethez:

  • 12 dkg eidami sajt
  • 10 dkg leveles saláta vegyesen, ízlés szerint
  • 2 dl balzsamecet
  • 1 jó evőkanál virágméz
  • 4 dkg magvak vegyesen, ízlés szerint
  • 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés

A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott hagymákat, zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. A fürjtojásokat megfőzzük (2 perc), megtisztítjuk, kihűtjük. A húsmasszát vizes kézzel, olajozott alufólián téglalap alakúra kilapítjuk, a közepére tesszük hosszában, egymás mellé a fürjtojásokat, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és a fólia segítségével felcsavarjuk, fél karvastagságú rúddá formázzuk. Becsavarjuk a sonkaszeletekbe, majd az alufóliába és zöldséglevessel töltött tepsibe téve, 180 C-fokos sütőben, kb. 25 perc alatt megfőzzük. Kihűtjük, hűtőben lehűtjük. A sajtot finomra reszeljük, elnegyedeljük és az egyik adagot, forró teflonos serpenyőbe szórjuk, 20x5 centis csíkban. Magas tűzön pirosra sütjük, lapátkanállal megfordítjuk, ezt az oldalát is megsütjük és konyharuhára téve, fém gyűrű (sörös doboz, hőálló pohár) köré csavarjuk, hogy a két vége összeérjen, kihűtjük. Mindet így készítjük el. A leveles salátákat kisebb darabokra tépkedjük, a balzsamecetet a virágmézzel, a felére beforraljuk, a magvakat megpirítjuk, kihűtjük. A sajtkoronákat tányérokra tesszük, belehalmozzuk a vegyes salátát, megszórjuk a pirított magvakkal, meglocsoljuk az olívaolajjal, a balzsamkrémmel és mellétesszük a felszeletelt pástétomot.