Főtt bárányhús bársonyos snidlingmártással
Hozzávalók 4-6 személyre

2 kg báránygerinc egészben vagy két darabban

4 gerezd fokhagyma

2 szál rozmaring

só, frissen őrölt bors

fél dl olaj

12 dkg sárgarépa

10 dkg vöröshagyma, 8dkg póréhagyma

5 dkg szárzeller

60 dkg apró szemű, nem szétfövő burgonya

 

A snidling mártáshoz

5 dkg salotta vagy vöröshagyma

3 dkg vaj

1 dkg liszt

1,5 dl bárányalaplé

1,5 dl tejszín (30%-os)

só, friss őrölt fehér bors

1 kis csokor snidling

Elkészítés

A megmosott leszárított báránygerincet hegyes kiskéssel sűrűbben megszúrkáljuk, majd megtűzdeljük a vékony csíkokra vágott fokhagymával, a rozmaring levelekkel és sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben a forró olajon körbe pirosra sütjük és nagyobb, tepsibe tesszük.

Az előkészített zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, a meghámozott burgonyát egészben hagyjuk, sózzuk, összeforgatjuk, a hússütő serpenyőben pár perc alatt kicsit összesütjük és a báránygerinc mellé szórjuk.

Lefedjük alufóliával, 190 C-fokos sütőben 30 percet párolva sütjük, végül a fólia nélkül további 30 perc alatt készre, pirosra sütjük.

A mártáshoz megtisztítjuk a hagymát és finomra vágjuk. Egy lábasba felolvasztjuk a vajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát megszórjuk a lisztel és folyamatosan kevergetve 3 percig pirítjuk. Felöntjük a levessel, 10 percig szelíden forraljuk.

Hozzáadjuk kevergetve a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és további 5 percig főzzük, végül belekeverjük az apróra vágott snidlinget.

Tálaláskor a sült zöldségeket előmelegített tálra szedjük. A sült bárányhúst lefejtjük a gerinc csontról, felszeleteljük, visszatesszük a csontra és a zöldségek tetejére ültetjük. A snidlingmártást külön tálkában kínáljuk hozzá.