Rántott bárányhús

Hozzávalók:

  • 70 dkg báránycomb
  • Hideg tej
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Só, frissen őrölt bors
  • 10 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dl olaj a sütéshez

A körethez:

  • 2 evőkanál olaj
  • 30 dkg rizs
  • 2 csokor petrezselyem
  • 30 dkg roppanósra főtt kelbimbó
  • 30 dkg roppanósra főtt sárgarépa
  • 5 dkg vaj
Elkészítés

A báránycombot félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, tálba tesszük, felöntjük annyi tejjel, hogy éppen ellepje, és a zúzott fokhagymával ízesítjük. Lefóliázva egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap lecsepegtetjük, leszárítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, lisztbe, a felvert tojásba, a zsemlemorzsába forgatjuk, lerázzuk róla a felesleget, és a forró olajban minden oldalukat pirosra sütjük.

Ha elkészültek, lecsepegtetjük, és papírszalvétával bélelt tányérra tesszük.

A körethez a forró olajon fehéredésig pirítjuk a rizst, felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk, megszórjuk egy csomag aprított petrezselyemmel, és lassú tűzön lefedve 15 perc alatt megpároljuk. Ha elkészült villával fellazítjuk, és lefedve 10 percet gőzölődni hagyjuk.

Közben a roppanós kelbimbót, a karikákra vágott sárgarépát, az olvasztott vajon lefedve lassú tűzön megpároljuk, és sóval, egy csokor aprított petrezselyemmel ízesítjük.

Tálaláskor a párolt rizst tányérra formázzuk, mellészedjük a párolt zöldségeket, és ráfektetjük a rántott bárányszeleteket. Friss petrezselyemmel díszítjük.