Ferenczy flekken

Hozzávalók:

  • 1 szopós bárány
  • paprika (ízlés szerint)
Elkészítés

Székelyudvarhelyen a múlt század első felében a szejkei borvíz és a Ferenczy-féle bárányflekken volt a leghíresebb, amit a Korona vendéglőben készítettek, amelynek konyhája messze földön híres volt.

A „Ferenczy-féle bárányflekken” receptjét úgy közöljük, ahogyan a magyar kulináris művészet egyik kiválósága Kövi Pál lejegyezte:

„Hozzávalók: 1 szopós bárány, só, paprika (ízlés szerint).

Készítési módja:  A kövér bárányt kicsontoljuk, hártyáitól megtisztítjuk. A húst kéttenyérnyi darabokra vágjuk. A flekken vendégeink jelenlétében készül: az asztalra, melyet körülülnek, jókora tiszta, szagtalan falapítót (Erdélyben általánosan így nevezik azt a tárgyat, melyet az irodalmi magyar nyelv fantáziátlanul a vágódeszka szóval jelöl – szerk. Megj ) helyezzünk és kézügybe sót, borsot, paprikás bormártást, kenyeret bőven.

A bárányszeleteket nagyon forróra (majdnem tüzesre) a kövérebbik felükön hirtelen meg sütjük. Amikor ropogós, piros kéreg sült rájuk, megfordítjuk, hogy az is ropogós kérget kapjon.

Tálalás: Amikor a szeletek így ropogós pirosra sültek, az asztal közepén lévő lapítóra tesszük, és gyors mozdulatokkal, nagyon éles nagy késsel azon sercegő-forrón darabokra aprítjuk.

A húst vendégeink maguk sózzák, fűszerezik, és forrón eszik. Ne hagyjuk, hogy meglangyosodjék vagy kihűljön, mert zamatát teljesen elveszíti.”

Lejegyezte: dr. Ferenczy Ferenc, 2018. márciusában.