![Erdélyi gulyásleves](/sites/default/files/styles/full_width/public/media/images/erdelyi-gulyasleves.jpg?itok=OQ-ZbCrQ)
Hozzávalók 6-8 személyre (szabadtüzön, bográcsban):
- 2,5 kg birkahús (hasaalja, vagy combja)
- fél kg leveszöldség
- 2 fej vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 ek. egész bors
- 2 fej kelkáposzta
- 1,2 kg burgonya
- 2 kiskanál borsikafű
- 2 kiskanál majoranna
- fél evőkanál egészkömény
- 3-4 babérlevél
- 2 ek. vágott zöldpetrezselyem
- só
Pogácsa hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 25 dkg juhtúró
- 2 tk. só
- 1/2 dl tej
- 1 kicsi pohár tejföl
- 2,5 dkg élesztő
- csipet cukor
- 20 dkg juhsajt vagy Dani-féle juhgomolya a szóráshoz
Erdélyi gulyásleves
A húst megszabadítjuk a faggyútól és az inaktól, megmossuk, majd forró ecetes vízzel leforrázzuk. 6-8 percig forró vízben áztatjuk, majd kicsi kockákra vágjuk. 4 liter hideg vízben feltesszük főni. Mikor felforrt, beletesszük a gézbe kötött fűszernövényeket, a tisztított hagymát, a fokhagymát, sózzuk, és alig bugyogva hagyjuk főni. Eközben megtisztítjuk a leveszöldséget, ujjnyi darabokra vágjuk, és a levesbe tesszük. Mikor a hús és a zöldségek félpuhára főttek, beletesszük a feldarabolt burgonyát és a kétujjnyi vastag cikkekre vágott kelkáposztát. A levest nem szabad keverni. Ha megfőtt a leves, kivesszük a gézcsomagot, a levest megszórjuk zöldpetrezselyemmel, forrón tálaljuk és mellé, előre elkészített juhtúrós pogácsát kínálunk.
Juhtúrós pogácsa
A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Legalább két órán keresztül hideg helyen pihentetjük, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 3-4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojással megkenjük, sajttal vagy Dani-féle juhgomolyával megszórjuk. 180 C-fokos sütőben, kb. fél óra alatt pirosra sütjük. (Dani féle)