Erdélyi gulyásleves


Hozzávalók 6-8 személyre (szabadtüzön, bográcsban):

  • 2,5 kg birkahús (hasaalja, vagy combja)
  • fél kg leveszöldség
  • 2 fej vöröshagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. egész bors
  • 2 fej kelkáposzta
  • 1,2 kg burgonya
  • 2 kiskanál borsikafű
  • 2 kiskanál majoranna
  • fél evőkanál egészkömény
  • 3-4 babérlevél
  • 2 ek. vágott zöldpetrezselyem

Pogácsa hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 25 dkg juhtúró
  • 2 tk. só
  • 1/2 dl tej
  • 1 kicsi pohár tejföl
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipet cukor
  • 20 dkg juhsajt vagy Dani-féle juhgomolya a szóráshoz
Elkészítés

Erdélyi gulyásleves

A húst megszabadítjuk a faggyútól és az inaktól, megmossuk, majd forró ecetes vízzel leforrázzuk. 6-8 percig forró vízben áztatjuk, majd kicsi kockákra vágjuk. 4 liter hideg vízben feltesszük főni. Mikor felforrt, beletesszük a gézbe kötött fűszernövényeket, a tisztított hagymát, a fokhagymát, sózzuk, és alig bugyogva hagyjuk főni. Eközben megtisztítjuk a leveszöldséget, ujjnyi darabokra vágjuk, és a levesbe tesszük. Mikor a hús és a zöldségek félpuhára főttek, beletesszük a feldarabolt burgonyát és a kétujjnyi vastag cikkekre vágott kelkáposztát. A levest nem szabad keverni. Ha megfőtt a leves, kivesszük a gézcsomagot, a levest megszórjuk zöldpetrezselyemmel, forrón tálaljuk és mellé, előre elkészített juhtúrós pogácsát kínálunk.

Juhtúrós pogácsa

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Legalább két órán keresztül hideg helyen pihentetjük, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 3-4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojással megkenjük, sajttal vagy Dani-féle juhgomolyával megszórjuk. 180 C-fokos sütőben, kb. fél óra alatt pirosra sütjük. (Dani féle)