Egybesült báránygerinc

Hozzávalók:

  • 1,2 kg-os egész báránygerinc
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • Só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 0,5 dl olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál friss rozmaring
  • Zöldségleves

A körethez:

  • 3 evőkanál olaj
  • 30 dkg rizs
  • Zöldségleves
  • 2 csokor petrezselyem
  • 50 dkg roppanósra főtt vajbab
  • 5 dkg vaj
Elkészítés

A lehártyázott báránygerincet, a csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük, majd sózzuk, borsozzuk. A paradicsompürét, az olajjal elkeverjük, a zúzott fokhagymával, az aprított rozmaringgal fűszerezzük, és megkenjük vele a báránygerincet.

Végül fóliával letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük pácolódni. Másnap tepsibe fektetjük, 3 deci zöldséglevest öntünk alá, és alufóliával letakarva 180c-os sütőben majdnem puhára pároljuk.

Ekkor a fólia nélkül, a forró sütőbe visszatéve pirosra sütjük.

Közben a körethez a forró olajon fehéredésig pirítjuk a rizst, majd felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró zöldséglevessel, sózzuk, megszórjuk az egyik csokor apróra vágott petrezselyemmel, és ha felforrt, letakarva lassú tűzön 15 perc alatt megpároljuk.

Ha elkészült villával fellazítjuk, és 10 percet pihentetjük. A roppanós vajbabot egészben az olvasztott vajra tesszük, sózzuk, megszórjuk a másik csokor aprított petrezselyemmel, és fedővel letakarva megpároljuk.

Tálaláskor a sült báránygerincről lefejtjük a húst, felszeleteljük, visszatesszük a gerinc csontra, tálra fektetjük, és a formázott rizzsel, a vajbabbal körítjük. Paradicsommal, petrezselyemmel díszítjük.