Chilis báránypecsenye
Hozzávalók 5-6 személyre

1,5 kg csontos bárányhús

2 nagyobb vöröshagyma

1 kis doboz paradicsompüré 

5 gerezd fokhagyma

1 kiskanál tört koriandermag

kisebb darab fahéj

diónyi gyömbér

l mokkáskanál pirospaprika

késhegynyi chili por

2 evőkanál olíva olaj

só.

Puliszka hozzávalók:

  • 1 l víz
  • 25 dkg kukoricadara
  • 40 dkg juhtúró
  • 3 dl tejföl
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • só ízlés szerint

 

Elkészítés

Pecsenye elkészítés

 

A húst lehártyázzuk, megmossuk, szárazra töröljük, majd a csontokkal együtt feldaraboljuk. A megtisztított, finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát, a paradicsompürét, a lereszelt gyömbért és a többi fűszert összekeverjük kevés olajjal, és beleforgatjuk a húsdarabokat. Lefedjük, hűtőbe tesszük, és két napon át érleljük. Ezután serpenyőben, lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk. Megsózzuk, és ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Zsírjára pirítjuk, majd forrón tálaljuk.

Puliszka elkészítés

A puliszkához vizet forralunk, jól megsózzuk, majd kanalanként dobjuk bele a kukoricadarát. Mindig elkavarjuk, és mikor kezd kicsit megdagadni, mehet a következő kanállal. Amikor elkezd felvenni egy kicsit sűrűbb tejbegríz állagot, akkor lehúzhatjuk a tűzről.

Egy másik lábasban vagy serpenyőben megpirítjuk az apró kockákra vágott szalonnát. Ha megpirult, kiszedjük a zsírból és félretesszük. Ha túl sok a zsír, öntsünk ki belőle. A szalonnazsírba öntjük a juhtúrót és a tejfölt. Kicsit megforgatjuk, átmelegítjük. A juhtúró elég sós, így nem szükséges sózni.

A kész juhtúrós keveréket és a puliszkát, szalonnazsírral kikent hőálló tálba rétegezzük. A tetején juhtúrós réteg legyen. Megszórjuk a szalonnakockákkal és végül sütőben, 180 fokon összesütjük.