
1,5 kg csontos bárányhús
2 nagyobb vöröshagyma
1 kis doboz paradicsompüré
5 gerezd fokhagyma
1 kiskanál tört koriandermag
kisebb darab fahéj
diónyi gyömbér
l mokkáskanál pirospaprika
késhegynyi chili por
2 evőkanál olíva olaj
só.
Puliszka hozzávalók:
- 1 l víz
- 25 dkg kukoricadara
- 40 dkg juhtúró
- 3 dl tejföl
- 30 dkg füstölt szalonna
- só ízlés szerint
Pecsenye elkészítés
A húst lehártyázzuk, megmossuk, szárazra töröljük, majd a csontokkal együtt feldaraboljuk. A megtisztított, finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát, a paradicsompürét, a lereszelt gyömbért és a többi fűszert összekeverjük kevés olajjal, és beleforgatjuk a húsdarabokat. Lefedjük, hűtőbe tesszük, és két napon át érleljük. Ezután serpenyőben, lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk. Megsózzuk, és ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Zsírjára pirítjuk, majd forrón tálaljuk.
Puliszka elkészítés
A puliszkához vizet forralunk, jól megsózzuk, majd kanalanként dobjuk bele a kukoricadarát. Mindig elkavarjuk, és mikor kezd kicsit megdagadni, mehet a következő kanállal. Amikor elkezd felvenni egy kicsit sűrűbb tejbegríz állagot, akkor lehúzhatjuk a tűzről.
Egy másik lábasban vagy serpenyőben megpirítjuk az apró kockákra vágott szalonnát. Ha megpirult, kiszedjük a zsírból és félretesszük. Ha túl sok a zsír, öntsünk ki belőle. A szalonnazsírba öntjük a juhtúrót és a tejfölt. Kicsit megforgatjuk, átmelegítjük. A juhtúró elég sós, így nem szükséges sózni.
A kész juhtúrós keveréket és a puliszkát, szalonnazsírral kikent hőálló tálba rétegezzük. A tetején juhtúrós réteg legyen. Megszórjuk a szalonnakockákkal és végül sütőben, 180 fokon összesütjük.