Birkapörkölt

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 evőkanál fűszerpaprika
  • 1,2 kg csontos birka apróhús
  • Só, frissen őrölt bors
  • 1 kiskanál őrölt fűszerkömény
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 db csípős zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • Friss házikenyér
  • Házi savanyúság
Elkészítés

A forró zsíron megpirítjuk az aprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kicsi kockákra darabolt zöldpaprikát, paradicsomot, kicsit tovább pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, és összekeverjük.

Ezután hozzáadjuk a megmosott csontos birka apróhúst, sóval, borssal, az őrölt fűszerköménnyel ízesítjük, félig felöntjük vízzel, majd ha felforrt lefedve közepes tűzön háromnegyed puhulásig pároljuk. Közben, ha kell, kevés vízzel pótoljuk a szaftját. Most felöntjük a vörösborral, és készre pároljuk.

Ha elkészült a birkapörkölt forrón tálaljuk, majd friss házikenyeret, házi savanyúságot kínálunk mellé.