Birkaleves

Hozzávalók 10 főre:

  • 3 kg vegyes bárány vagy birkahús
  • 2-2,5 kg hordós fejeskáposzta, metélt szélességre vágva
  • 25 dkg zsír vagy olaj
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 dl főzőtejszín
  • 3 dl paradicsomlé vagy vörösbor
  • 2 ek csemege piros arany, ízlés szerint erős is lehet
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • babérlevél
  • delikát
  • a rántáshoz: 1 ek zsír, őrölt paprika, liszt
Elkészítés

Az összevágott hagymát üvegesre dinszteljük, majd egy nagy edénybe, hozzáadjuk a felkockázott húst. Fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével vagy vörösborral és annyi vízzel, amennyivel a levest szoktuk készíteni. Beletesszüka többi fűszert és lassútűzön főzzük. Ha a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a metéltre vágott káposztát és tovább főzzük. Közben elkészítjük a rántást, elkeverjük a tejszínnel és egy kis lével, óvatosan a leveshez adjuk és készre főzzük. Paprikaszeletekkel díszíthetjük.