
Hozzávalók:
- 1 kg darált birkahús
- 40 dkg rizs (lehetőleg „A” minőségű nagy szemű)
- kb. 8 dkg sertészsír
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 teáskanálnyi só (ez függ a só minőségétől)
- 2-3 kanál édesnemes őrölt paprika
- 2 teáskanálnyi delikát ételízesítő
- bors ízlés szerint
- 1 közepes fej fehér káposzta (nem savanyított)
Egy fazékban annyi vizet forralunk kevés sóval, hogy a fej káposztát ellepje. Amikor a víz felforr, óvatosan beletesszük a káposztát (közben a lángot mérsékelni kell) és a leveleket leválasztjuk a káposztafejről. Vigyázat: A káposzta levelet nem megfőzzük, csak puhítjuk! Ha kész, a leszedett leveleket félretesszük hűlni.
Töltelék:
A zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, rátesszük a húsra, majd a pirospaprikával és a sóval ízesítjük. A rizst többször alaposan megmossuk, és a húshoz adjuk. Hozzáadjuk a borsot, az ételízesítőt, majd alaposan összekeverjük. (Keverés közben kb. 1,5 dl meleg vizet is adunk hozzá, mert ez ellazítja a tölteléket. Tetszőleges nagyságú töltelékeket készítünk. Kb. egy púpos evőkanál töltelék kerüljön egy káposztalevélbe. Háromszög alakú tölteléket készítünk, ami azt jelenti, hogy csak az egyik végét kell visszadugni a levélnek. A lábas aljára káposztaleveleket teszünk és a tölteléket erre fektetjük egymás mellé. A lábas méretétől függően több sor kerülhet egymásra. Soronként egy Maggi húsleveskockát morzsolunk rá. Ezután felöntjük kb. 1 liter házi készítésű paradicsomlével, valamint annyi vízzel, hogy bőven ellepje a tölteléket. Kb. 90 perc alatt készre főzzük.