
- 40 dkg birkahús
- 30 dkg burgonya
- 30 dkg zöldbab
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd foghagyma
- 2 dl tejföl
- 1 kanál liszt
- 5 dkg zsír
- só
- paprika
- köménymag
- babérlevél
- kapor
A hagymát zsírban megfonnyasztjuk, beletesszük a kockára vágott húst, megszórjuk pirospaprikával, köménnyel, foghagymával, sóval fűszerezzük és kevés víz hozzáadásával félig puhára főzzük. (Vigyázzunk a víz hozzáadásával, hogy a hús inkább saját levében pörkölődjék.
A burgonyát kockára vágjuk, a zöldbabot ujjnyi darabokra aprítjuk és a vízzel felengedett leveshez adjuk.
Mikor az alapanyagok megpuhultak, a finomra vágott kaprot is beletesszük. Lisztes tejföllel behabarjuk és felforraljuk. Aki szereti tárkonyecettel is savanyíthatja.
/ Bölcsházy Sándor: Birka szakácskönyv 1987./
/ Dr. Kukovics Sándor: Juh és kecske ételeinkből/
Juhtúrós pogácsa
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 ráma
- 0,5 kg juhtúró
- 5 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
- 2 pohár tejföl vagy kefír
- só
Lisztet elmorzsoljuk a rámával és a juhtúróval, majd beletesszük a felfuttatott élesztőt a 2 tojás sárgáját, sót és annyi tejfölt vagy kefírt amennyit felvesz. Picit pihentetjük és közben kétszer- háromszor hajtogatjuk. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük. Szép pirosra sütjük.