Birkahúsos palócleves
Hozzávalók
  • 40 dkg birkahús
  • 30 dkg burgonya
  • 30 dkg zöldbab
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd foghagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 kanál liszt
  • 5 dkg zsír
  • paprika
  • köménymag
  • babérlevél
  • kapor
Elkészítés

A hagymát zsírban megfonnyasztjuk, beletesszük a kockára vágott húst, megszórjuk pirospaprikával, köménnyel, foghagymával, sóval fűszerezzük és kevés víz hozzáadásával félig puhára főzzük. (Vigyázzunk a víz hozzáadásával, hogy a hús inkább saját levében pörkölődjék.

A burgonyát kockára vágjuk, a zöldbabot ujjnyi darabokra aprítjuk és a vízzel felengedett leveshez adjuk.

Mikor az alapanyagok megpuhultak, a finomra vágott kaprot is beletesszük. Lisztes tejföllel behabarjuk és felforraljuk. Aki szereti tárkonyecettel is savanyíthatja.

/ Bölcsházy Sándor: Birka szakácskönyv 1987./
/ Dr. Kukovics Sándor: Juh és kecske ételeinkből/

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 ráma
  • 0,5 kg juhtúró
  • 5 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 2 pohár tejföl vagy kefír

Lisztet elmorzsoljuk a rámával és a juhtúróval, majd beletesszük a felfuttatott élesztőt a 2 tojás sárgáját, sót és annyi tejfölt vagy kefírt amennyit felvesz. Picit pihentetjük és közben kétszer- háromszor hajtogatjuk. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük. Szép pirosra sütjük.