Birkagulyás

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál zsír
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 evőkanál fűszerpaprika
  • 70 dkg birka lapocka, vagy csülök színhús
  • Só, frissen őrölt bors
  • 2 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 cikk zeller gumó
  • 30 dkg tisztított burgonya
  • 1 db csípős zöldpaprika
  • 1 db paradicsom

A csipetkéhez:

  • 20 dkg liszt
  • 1 db tojás
Elkészítés

A forró zsíron az aprított vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával.

Ezután rátesszük a megmosott 2*2 centis kockákra darabolt birka lapocka vagy csülök húst, sóval, borssal, a babérlevéllel, az őrölt köménnyel fűszerezzük, félig öntjük vízzel, és ha felforrt lefedve közepes tűzön háromnegyed puhára pároljuk.

Most hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, burgonyát, zöldpaprikát, paradicsomot, annyi vizet öntünk rá, hogy jó négyujjnyival ellepje, sóval, borssal, fűszerköménnyel utóízesítjük, és készre főzzük.

Közben a csipetkéhez a lisztet a tojással, kevés hideg vízzel kemény tésztává gyúrjuk, majd lisztes kézzel kilapítjuk, a majdnem kész gulyásba csipedjük, és még 5-6 percig főzzük. Ha elkészült forrón tálaljuk, és petrezselyemmel díszítjük.