Báránysült aszalt szilvával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg kicsontozott báránycomb
  • 6 dkg vaj
  • 4 evőkanál méz
  • fél-fél mokkáskanál reszelt gyömbér és őrölt kurkuma
  • 1 csapott kiskanál őrölt fahéj
  • késhegynyi őrölt bors
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 25 dkg kimagozott, jófajta aszalt szilva
Elkészítés

A báránycombot megmossuk, leszárítjuk, 3 centis kockákra vágjuk, és a vajon körös-körül fehéredésig sütjük. A méz felét rálocsoljuk, kissé megsózzuk, a gyömbérrel, a kurkumával, a fahéjjal meg a borssal fűszerezzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és 3-3,5 deci vízzel együtt a húshoz adjuk. Fölforraljuk, lefödjük, majd kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk.

Hűlni hagyjuk, hogy a tetején összegyűlt zsírt lekanalazhassuk róla, különben fűszeres leve élvezhetetlen lesz. Ezután újra a tűzre tesszük, és az aszalt szilvát beleszórjuk. (Ha a szárított gyümölcs túl kemény, a hús főzésének idejére hideg vízbe áztatjuk.) A maradék mézet hozzáadjuk, néhány percig főzzük. Ha a leve túl híg, egy kevés lisztes vagy keményítős habarással sűrítjük, végül utánaízesítjük.

Párolt rizs vagy burgonyafánk illik hozzá köretnek.