![Báránypástétom - Drob de miel](/sites/default/files/styles/full_width/public/media/images/baranypastetom.jpg?itok=R-L63aWL)
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 kg bárányaprólék és hús,
- tetszés szerinti arányban,
- 2 nagy szelet kenyér,
- 1 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 3 nyers tojás,
- 3 keményre főtt tojás,
- 1 csokor petrezselyemzöld,
- 1/2 csokor friss kapor,
- 1 csokor újhagyma zöldjével együtt,
- 1 kiskanál mustármag,
- 1/2 kiskanál szárított borsikafű (csombor),
- 2 evőkanál olaj,
- só,
- bors,
- kisebb őzgerincforma,
- sütőpapír
Az aprólékot és a húst megtisztítjuk, és a máj kivételével, enyhén sós vízben odatesszük főni. Miután felforrt, a habját leszedjük, és a tüzet mérsékeljük. 1 és negyed óra főzés után a májdarabokat is beletesszük, még negyed óráig együtt főzzük. Ezután leszűrjük, és a húsokat kihűtjük. Közben a 3 keményre főtt tojást megpucoljuk, felszeleteljük, a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. A kenyérszeleteket beáztatjuk, a zöldfűszereket felaprítjuk. Egy edénybe beleütünk 2 tojást, beletesszük a fokhagymagerezdeket, a mustármagot, a borsikafüvet, és botmixerrel jól felhabosítjuk. Ha az aprólék kihűlt, az áztatott kenyérrel együtt tálba daráljuk. Hozzáadjuk a dinsztelt hagymát olajával együtt, a fűszeres tojást, a felaprított petrezselyemzöldet, kaprot és újhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet egynemű masszává dolgozzuk el. A formát kibéleljük sütőpapírral, belesimítjuk a húsmassza felét, a közepére ráhelyezzük a felszeletelt főtt tojásokat, majd befedjük a maradék masszával, szépen elsimítjuk, és megkenjük 1 felvert tojással. 180 °C-os sütőbe téve, 45-50 perc alatt megsütjük. Pár percet pihentetjük, majd melegen vagy kihűtve deszkára borítjuk, felszeleteljük, és friss zöldségekkel tálaljuk.
A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.