Báránypástétom - Drob de miel

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kg bárányaprólék és hús,
  • tetszés szerinti arányban,
  • 2 nagy szelet kenyér,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 3 nyers tojás,
  • 3 keményre főtt tojás,
  • 1 csokor petrezselyemzöld,
  • 1/2 csokor friss kapor,
  • 1 csokor újhagyma zöldjével együtt,
  • 1 kiskanál mustármag,
  • 1/2 kiskanál szárított borsikafű (csombor),
  • 2 evőkanál olaj,
  • só,
  • bors,
  • kisebb őzgerincforma,
  • sütőpapír
Elkészítés

Az aprólékot és a húst megtisztítjuk, és a máj kivételével, enyhén sós vízben odatesszük főni. Miután felforrt, a habját leszedjük, és a tüzet mérsékeljük. 1 és negyed óra főzés után a májdarabokat is beletesszük, még negyed óráig együtt főzzük. Ezután leszűrjük, és a húsokat kihűtjük. Közben a 3 keményre főtt tojást megpucoljuk, felszeleteljük, a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. A kenyérszeleteket beáztatjuk, a zöldfűszereket felaprítjuk. Egy edénybe beleütünk 2 tojást, beletesszük a fokhagymagerezdeket, a mustármagot, a borsikafüvet, és botmixerrel jól felhabosítjuk. Ha az aprólék kihűlt, az áztatott kenyérrel együtt tálba daráljuk. Hozzáadjuk a dinsztelt hagymát olajával együtt, a fűszeres tojást, a felaprított petrezselyemzöldet, kaprot és újhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet egynemű masszává dolgozzuk el. A formát kibéleljük sütőpapírral, belesimítjuk a húsmassza felét, a közepére ráhelyezzük a felszeletelt főtt tojásokat, majd befedjük a maradék masszával, szépen elsimítjuk, és megkenjük 1 felvert tojással. 180 °C-os sütőbe téve, 45-50 perc alatt megsütjük. Pár percet pihentetjük, majd melegen vagy kihűtve deszkára borítjuk, felszeleteljük, és friss zöldségekkel tálaljuk.

A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.