Báránylapocka fokhagymával, paradicsomos mártással

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 1 kg báránylapocka
  • 10-15 gerezd fokhagyma
  • durva bors
  • zsiradék
  • 1 kg krumpli

Paradicsommártáshoz:

  • 50 dkg paradicsom vagy hámozott darabolt konzerv paradicsom
  • 140 g sűrített paradicsom
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes lila hagyma
  • olívaolaj
Elkészítés

Kicsontozzuk a báránylapockát, éles késsel kinyitjuk. Sózzuk, borsozzuk. A húsba kis vájatokat vágunk, belenyomkodjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket. Szorosan feltekerjük, becsomagoljuk egy kizsírozott alufóliába. Tepsibe tesszük, öntünk alá kevés vizet. 140-150 fokos sütőbe toljuk, és bő másfél órát sütjük. Sülés közben időnként ellenőrizzük és melegvízzel pótoljuk az elforrt vizet, nehogy leégjen a fóliába csavart hús. Ha megsült, hagyjuk pihenni, majd vastag karikára vágjuk.

Alaposan lesúroljuk a krumplit, félbevágjuk. Összeforgatjuk kevés olajjal és sóval és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.

A mártáshoz kevés olajon megdinszteljük az összetépett bazsalikom leveleket, hozzádobjuk a két felszeletelt fokhagymagerezdet, valamint a nagyobb kockára vágott lilahagymát. Rákanalazzuk a paradicsompürét, hozzárakjuk a kockára vágott paradicsomot, és pár percig együtt forraljuk. Akkor jó, ha még darabos benne a paradicsom, nem kell pépesre főzni. Ha kész megsózzuk.