![Báránylapocka fokhagymával, paradicsomos mártással](/sites/default/files/styles/full_width/public/media/images/baranylapocka-paradicsomos-martassal.jpg?itok=pCkAsGzm)
Hozzávalók 4 fő részére:
- 1 kg báránylapocka
- 10-15 gerezd fokhagyma
- só
- durva bors
- zsiradék
- 1 kg krumpli
Paradicsommártáshoz:
- 50 dkg paradicsom vagy hámozott darabolt konzerv paradicsom
- 140 g sűrített paradicsom
- 1 kis csokor bazsalikom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes lila hagyma
- só
- olívaolaj
Kicsontozzuk a báránylapockát, éles késsel kinyitjuk. Sózzuk, borsozzuk. A húsba kis vájatokat vágunk, belenyomkodjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket. Szorosan feltekerjük, becsomagoljuk egy kizsírozott alufóliába. Tepsibe tesszük, öntünk alá kevés vizet. 140-150 fokos sütőbe toljuk, és bő másfél órát sütjük. Sülés közben időnként ellenőrizzük és melegvízzel pótoljuk az elforrt vizet, nehogy leégjen a fóliába csavart hús. Ha megsült, hagyjuk pihenni, majd vastag karikára vágjuk.
Alaposan lesúroljuk a krumplit, félbevágjuk. Összeforgatjuk kevés olajjal és sóval és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.
A mártáshoz kevés olajon megdinszteljük az összetépett bazsalikom leveleket, hozzádobjuk a két felszeletelt fokhagymagerezdet, valamint a nagyobb kockára vágott lilahagymát. Rákanalazzuk a paradicsompürét, hozzárakjuk a kockára vágott paradicsomot, és pár percig együtt forraljuk. Akkor jó, ha még darabos benne a paradicsom, nem kell pépesre főzni. Ha kész megsózzuk.