
Hozzávalók:
- 1 kg darált bárányhús
- 1 db tojás
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Só, frissen őrölt bors
- 2 szál zeller zöld
- 0,5 dl olaj
A körethez:
- 70 dkg tisztított burgonya
- Só
- 4 dkg vaj
- Forró tej
A darált bárányhúst keverő tálba tesszük, majd hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, sóval, borssal, az aprított zeller zölddel fűszerezzük, és jól, összedolgozzuk, hogy egyneművé váljon.
Ezután 5-6 dekás darabokat veszünk belőle, vizes kézzel kigömbölygetjük, és hosszúkásra formázzuk.
Végül kicsit meglapítva grillen, vagy forró serpenyőben a kevés olajon pirosra sütjük.
A körethez a burgonyát kisebb darabokra vágjuk, majd sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és burgonyatörővel összetörjük. Most hozzáadjuk a puha vajat, majd annyi forró tejet öntünk bele, hogy krémes-lágy burgonyapürét kapjunk, és kézi habverővel könnyű-habosra keverjük.
Tálaláskor a burgonyapürét tányérra halmozzuk, és melléfektetjük a bárányhús. Paradicsommal, zöldpaprikával, zeller zölddel díszítjük.