Bárányhúsos szalonnás töltött káposzta

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 1 fej káposzta és savanyú káposzta konzerv vagy savanyú káposzta, leveles és vágott
  • 2 db babérlevél
  • 2 liter víz
  • 35 dkg darált marhahús
  • 15 dkg darált bárányhús
  • 20 dkg bárányszalonna/más szalonna
  • 1 mérőpohár rizs (1,5 dl)
  • 2 db nagy vöröshagyma
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 5 gerezd fokhagyma felaprózva
  • 2 mérőpohárnyi csirke vagy marha húsleves (vagy annak megfelelő víz/levespor) (3 dl)
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
Elkészítés

A káposzta torzsáját bemetsszük, majd egy fazékban feltesszük főni sós, borsos vízben, a  babérlevéllel együtt. Ahogy egyszer felforrt lefedjük és minimum lángon még vagy háromnegyed órán át puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk. Mikor eléggé lehűlt, a torzsát kifordítjuk az aljáról és vigyázva leveleire szedjük. A vizet, amiben főtt, félretesszük. (ha nem savanyú káposztát használunk). Bárányszalonna ajánlott, de lehet más szalonnát is tenni bele. A szalonna alá nem kell már más zsiradék, elég, ami abból kisül. Ehhez a pirított szalonnához kerül a rizs és egy apróra kockázott hagyma, amiket a zsiradékban üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a levest és magas lángon elfőzzük róla a levet. Lefedjük az egészet, hogy megszívja magát a rizs félkész állapotra. Mikor kihűlt, hozzáadjuk a két darált hús keverékét, a két tojást, sózzuk, ha kell még bele, borsozzuk és az egészet jól eldolgozzuk kézzel. Egy széles, lapos fazékban üvegesre pároljuk a másik hagymát, amit apróra kockáztunk előtte, hozzáadjuk a savanyított káposzta konzervet/apró savanyú káposztát, a paradicsom pürét, a fűszereket, majd a félretett káposztalével felöntjük. Amikor paradicsomos alaplé felforr, hozzáadjuk a felaprózott fokhagymát, lefedjük, és alacsony lángon tartjuk, míg a káposztás töltelékek bele nem kerülnek. A káposzta leveleket egyenként lefektetjük az eres felével lefele, hogy természetesen kövesse, majd az eredeti hajlását. A közepére teszünk egy maréknyi tölteléket, majd előbb a két szélet hajtjuk be, aztán alulról elkezdjük feltekerni. Hajtogatás közben ujjunkkal betologatjuk a széleket, ha esetleg kiállnának. A felgöngyölt káposztákat sorban berakjuk a paradicsomos lébe és addig rétegeljük, amíg a hozzávalók elfogynak. A felső réteget meglocsoljuk paradicsomos lével, kicsit  összerázzuk a fazekat, hogy a káposztákat jobban érje a lé, majd egy forralás után lefedve, alacsony lángon pár órán keresztül puhára főzzük.