Hozzávalók 6 fő részére:
- 70-80 dkg bárány oldalas (hasi résszel együtt) vagy 50 dkg lapocka csonttal
- 3 szál sárgarépa
- 1 szárzeller
- 2 kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- szemes bors
- 1 ek ételízesítő
- rizs
- 2 marék spenót
- 1 tojás
- 1-2 ek zsemlemorzsa
- olaj, só, bors
A bárány oldalast megmossuk, amennyire lehet a húst levágjuk a csontokról és a hasi résszel együtt félretesszük. Ha lapockát használunk, kicsontozzuk. A csontokat hideg vízben főni tesszük, hozzáadunk 1 egészben hagyott hagymát, a fokhagymát, a szemes borsot meg az ételízesítőt és lassú tűzön alaplevet főzünk. A bárányhúst ledaráljuk, hozzáadjuk a megmaradt és apróra vágott hagymát, a tojást, 1-2 evőkanál zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk, majd hűtőbe tesszük. Az alaplevet leszűrjük. A megpucolt sárgarépát félbe, majd szeletekre vágjuk, kevés olajon pár percig dinszteljük, majd felöntjük az alaplével és közepes lángon főzzük. 8-10 perc után hozzáadjuk a 2 cm-es darabokra vágott szárzellert, a megmosott rizst és a húsmasszából apróra formázott gombócokat. Mikor a húsgombócok feljöttek a leves tetejére, hozzáadjuk a megmosott spenótot és további 5 percig főzzük.