Báránygombóc leves spenóttal

Hozzávalók 6 fő részére:

  • 70-80 dkg bárány oldalas (hasi résszel együtt) vagy 50 dkg lapocka csonttal
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szárzeller
  • 2 kisebb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szemes bors
  • 1 ek ételízesítő
  • rizs
  • 2 marék spenót
  • 1 tojás
  • 1-2 ek zsemlemorzsa
  • olaj, só, bors
Elkészítés

A bárány oldalast megmossuk, amennyire lehet a húst levágjuk a csontokról és a hasi résszel együtt félretesszük. Ha lapockát használunk, kicsontozzuk. A csontokat hideg vízben főni tesszük, hozzáadunk 1 egészben hagyott hagymát, a fokhagymát, a szemes borsot meg az ételízesítőt és lassú tűzön alaplevet főzünk. A bárányhúst ledaráljuk, hozzáadjuk a megmaradt és apróra vágott hagymát, a tojást, 1-2 evőkanál zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk, majd hűtőbe tesszük. Az alaplevet leszűrjük. A megpucolt sárgarépát félbe, majd szeletekre vágjuk, kevés olajon pár percig dinszteljük, majd felöntjük az alaplével és közepes lángon főzzük. 8-10 perc után hozzáadjuk a 2 cm-es darabokra vágott szárzellert, a megmosott rizst és a húsmasszából apróra formázott gombócokat. Mikor a húsgombócok feljöttek a leves tetejére, hozzáadjuk a megmosott spenótot és további 5 percig főzzük.