Báránycomb parajos túróval töltve (Pataki tálban)

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 40 dkg bárányhús (báránycomb)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl rozmaringos szőlőmagolaj (vagy extra szűz olívaolaj)
  • 1 szál rozmaring
  • bors ízlés szerint
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 ek napraforgó olaj

A töltelékhez:

  • 15 dkg leveles spenót
  • 3 dkg vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 10 dkg tehéntúró
Elkészítés

Előző nap a báránycombot éles késsel lehártyázzuk, nagyobb nyitott szeletté vágjuk, kiklopfoljuk.

A szőlőmagolajba belereszeljük a fokhagymát és a rozmaringot is, beleaprítjuk, és megborsozzuk. Ezzel a fűszeres olajjal jól bedörzsöljük a combot, és egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.

Másnap a serpenyőbe tesszük a vajat, rádobjuk a parajleveleket (használhatunk fagyasztottat is), megfonnyasztjuk három gerezd összeaprított fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. Miután a paraj megpárolódott, félretesszük hűlni. Közben a túrót villával összetörjük. Miután a paraj kissé meghűlt, hozzáforgatjuk a túróhoz, megkóstoljuk, és ha szükséges, ízesítjük.

A combot kivesszük a pácból, letöröljük róla az olajat, és kiterítjük. Mindkét oldalát megsózzuk, és egyenletesen elhelyezzük rajta a parajos túrót. Feltekerjük, és hústűvel jól összetűzzük a végeit, hogy ne tudjon kifolyni belőle a töltelék.

Serpenyőben hevítünk egy kevés vajat pici olajjal, és a tekercs minden oldalát megpirítjuk benne.

Majd egy előzőleg beáztatott Pataki tálba tesszük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, és közepes hőfokon kb. 60 perc alatt készre sütjük. Természetesen, ha nincs Pataki tálunk, akkor egy tepsiben alufóliával letakarva párolva sütjük, majd a sülési idő vége felé levesszük a fóliát, és hagyjuk, hogy megpiruljon.

Tálalhatjuk rizskörettel, burgonyával, friss salátával.