
Hozzávalók 4 személyre:
- 4, ujjnyi vastag szelet egyenként kb. 15 dkg-os báránycomb
- fél citrom
- 1 ág rozmaring
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 8-9 evőkanál olaj (lehetőleg olíva)
- 6-8 dkg húsos császárszalonna
- 5 dundi újhagyma
- 1 csomag (60 dkg) fagyasztott vágott zöldbab
- néhány ágacska friss kakukkfű
- 1 mokkáskanál majoránna
- 20 szem kimagozott fekete olajbogyó
A jól megmosott citrom sárga héját levágjuk úgy, hogy fehér bundája ne maradjon rajta, majd vékony csíkokra metéljük. Egy tálba szórjuk, a citrom levét ráfacsarjuk. A rozmaring leveleit a szárról lecsipkedjük, és a fokhagymával apróra vágjuk, a citromhoz adjuk. Fél kiskanál sóval és fél mokkáskanál őrölt borssal ízesítjük, majd 5-6 evőkanál olajat belecsepegtetünk. A báránycombok szélét két-három helyen bevagdossuk, nehogy a pecsenye sütés közben összeugorjon. Anélkül, hogy kivernénk, alaposan a fűszeres olajba forgatjuk. Sütésig hűtőszekrényben érleljük. A császárszalonnát egycentis kockákra vágjuk, az újhagymát megtisztítjuk és fél centi vastagon fölszeleteljük. Mindkettőt egy lábasba szórjuk, és a maradék 3 evőkanál olajon, közepes lángon 4 percig pirítjuk. A zöldbabot rádobjuk, a fölaprított kakukkfűvel és a majoránnával fűszerezzük, fél kiskanál sóval meg fél mokkáskanál őrölt borssal ízesítjük. 0,5 deci vizet öntünk rá, lefödve, kis lángon kb. 10 perc alatt puhára pároljuk. Az olajbogyót alaposan lecsöpögtetjük és a puha babba keverjük. A tűzről lehúzzuk, lefödve melegen tartjuk. Egy nagy serpenyőt tűzre teszünk, 1 perc alatt jól megforrósítjuk. A báránycombot lecsöpögtetjük (levét félretesszük), és a forró serpenyőbe rakjuk. A közepesnél nagyobb lánggal 4 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát 3 percig sütjük. Az utolsó másodpercekben citromos páclevét is ráöntjük. Az olívás zöldbab kíséretében tálaljuk.