Báránycomb olivás zöldbabbal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4, ujjnyi vastag szelet egyenként kb. 15 dkg-os báránycomb
  • fél citrom
  • 1 ág rozmaring
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 8-9 evőkanál olaj (lehetőleg olíva)
  • 6-8 dkg húsos császárszalonna
  • 5 dundi újhagyma
  • 1 csomag (60 dkg) fagyasztott vágott zöldbab
  • néhány ágacska friss kakukkfű
  • 1 mok­kás­ka­nál majoránna
  • 20 szem kimagozott fekete olajbogyó
Elkészítés

A jól megmosott citrom sárga héját levágjuk úgy, hogy fehér bundája ne maradjon rajta, majd vékony csíkokra metéljük. Egy tálba szórjuk, a citrom levét ráfacsarjuk. A rozmaring leveleit a szárról lecsipkedjük, és a fokhagymával apróra vágjuk, a citromhoz adjuk. Fél kiskanál sóval és fél mokkáskanál őrölt borssal ízesítjük, majd 5-6 evőkanál olajat belecsepegtetünk. A báránycombok szélét két-három helyen bevagdossuk, nehogy a pecsenye sütés közben összeugorjon. Anélkül, hogy kivernénk, alapo­san a fűszeres olajba forgatjuk. Sütésig hűtőszekrényben érleljük. A császárszalonnát egycentis kockákra vágjuk, az újhagymát megtisztítjuk és fél centi vastagon fölszeleteljük. Mindkettőt egy lábasba szórjuk, és a maradék 3 evőkanál olajon, közepes lángon 4 percig pirítjuk. A zöldbabot rádob­juk, a fölaprított kakukkfűvel és a majoránnával fűszerezzük, fél kiskanál sóval meg fél mokkáskanál őrölt borssal ízesítjük. 0,5 deci vizet öntünk rá, lefödve, kis lángon kb. 10 perc alatt puhára pároljuk. Az olajbogyót ala­po­san lecsöpögtetjük és a puha babba keverjük. A tűzről lehúzzuk, le­föd­ve melegen tartjuk. Egy nagy serpenyőt tűzre teszünk, 1 perc alatt jól megforrósítjuk. A báránycombot lecsöpög­tetjük (levét félretesszük), és a for­ró serpenyőbe rakjuk. A közepesnél na­gyobb lánggal 4 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát 3 percig sütjük. Az utolsó másodper­cekben citromos páclevét is ráöntjük. Az olívás zöldbab kíséretében tálaljuk.