![bárányburger](/sites/default/files/styles/full_width/public/media/images/baranyburger.jpg?itok=QT0Trniu)
Hozzávalók (10 személyre):
- 1 kg kövérebb, nyesedék bárányhús (vegyesen lapocka, comb, nyaka)
- 50 dkg faggyús érlelt marhahús
- 18 dkg vöröshagyma
- 2 -4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
- fél-fél evőkanál apróra vágott friss menta és friss kakukkfű
- 1 evőkanál durva tengeri só
- fél evőkanál színes borskeverék
- fél evőkanál Ras-el-Hanout (marokkói eredetű) fűszerkeverék
A körethez:
- 2 kg burgonya
A hagymát és a fokhagymát finomra felaprítjuk. Egy serpenyőben, kevés olajon üvegesre pirítjuk, megsózzuk, majd lefedve, arany barnára karamellizáljuk és félretesszük. A sót, borsot mozsárban porrá zúzzuk, majd hozzákeverjük a Ras-el-Hanout fűszerkeveréket és a zöldfűszereket is. A húsokat ledaráljuk és összekeverjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a hagymát,majd összegyúrjuk. Vizes kézzel teniszlabda nagyságú, úgy nagyjából 15 dkg-os gombócokat gyúrunk, majd ellapítjuk és 1-1,2 centi vastagságú pogácsává formázzuk.
A krumplit hasábokra vágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, steak fű szerkeveréket szórunk rá, és a 200 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A hamburger zsemlét kettévágjuk, száraz teflonserpenyőben megpirítjuk a vágott felüket. A zsemle tetejére szeletelt mozzarellát teszünk és 5 percre a sütőben rápirítjuk a sajtot. A zsemle alsó részére egy-két római salátalevelet fektetünk.
Serpenyőben közepes fokozaton megsütjük a húspogácsákat és a saláta tetejére vékony szelet csemegeuborkákat és két karika paradicsomot teszünk, meglocsoljuk kis ketchuppal. Erre helyezzük a közben megsült húspogácsát, melynek a tetejét megszórjuk egy kanálnyi ropogósra pirított hagymával. A burgert egy tányérra tesszük, ráfektetjük a sajtos tetejét, mellé halmozzuk a sült krumplit.