bárányburger

Hozzávalók (10 személyre):

  • 1 kg kövérebb, nyesedék bárányhús (vegyesen lapocka, comb, nyaka)
  • 50 dkg faggyús érlelt marhahús
  • 18 dkg vöröshagyma
  • 2 -4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
  • fél-fél evőkanál apróra vágott friss menta és friss kakukkfű
  • 1 evőkanál durva tengeri só
  • fél evőkanál színes borskeverék
  • fél evőkanál Ras-el-Hanout (marokkói eredetű) fűszerkeverék

A körethez:

  • 2 kg burgonya
Elkészítés

A hagymát és a fokhagymát finomra felaprítjuk. Egy serpenyőben, kevés olajon üvegesre pirítjuk, megsózzuk, majd lefedve, arany barnára karamellizáljuk és félretesszük. A sót, borsot mozsárban porrá zúzzuk, majd hozzákeverjük a Ras-el-Hanout fűszerkeveréket és a zöldfűszereket is. A húsokat ledaráljuk és összekeverjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a hagymát,majd összegyúrjuk. Vizes kézzel teniszlabda nagyságú, úgy nagyjából 15 dkg-os gombócokat gyúrunk, majd ellapítjuk és 1-1,2 centi vastagságú pogácsává formázzuk.

A krumplit hasábokra vágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, steak fű szerkeveréket szórunk rá, és a 200 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A hamburger zsemlét kettévágjuk, száraz teflonserpenyőben megpirítjuk a vágott felüket. A zsemle tetejére szeletelt mozzarellát teszünk és 5 percre a sütőben rápirítjuk a sajtot. A zsemle alsó részére egy-két római salátalevelet fektetünk.

Serpenyőben közepes fokozaton megsütjük a húspogácsákat és a saláta tetejére vékony szelet csemegeuborkákat és két karika paradicsomot teszünk, meglocsoljuk kis ketchuppal. Erre helyezzük a közben megsült húspogácsát, melynek a tetejét megszórjuk egy kanálnyi ropogósra pirított hagymával. A burgert egy tányérra tesszük, ráfektetjük a sajtos tetejét, mellé halmozzuk a sült krumplit.