Balkáni húskoch

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg bárányhús (csont nélkül),
  • 3 kisebb fej vöröshagyma,
  • 4 evőkanál étolaj,
  • só,
  • 1 kiskanál pirospaprika,
  • 1/2 csomó petrezselyemzöld,
  • 15 dkg rizs,
  • 3 tojás,
  • 3 dl tej,
  • étolaj a tepsi kikenéséhez,
  • 4 dl tarhó ennek hiányában 4 dl joghurt vagy tejföl a tálaláshoz
Elkészítés

A húst megmossuk, megszárítjuk, feldaraboljuk és ledaráljuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk a petrezselyemzöldjével együtt. A rizst megmossuk, kissé megfőzzük és lecsepegtetjük. A forró olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, majd beletesszük a húst, és együtt pároljuk kb. 20 percen át.

Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk az előfőzött rizst, a pirospaprikát, és az egészet összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan belekeverjük a rizses húsba és hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét. A tojássárgáját tejjel jól elkeverjük. A tűzálló edényt vagy tepsit megkenjük olajjal, beleöntjük az előkészített rizses-húsos masszát, elsimítjuk és leöntjük a tejes tojássárgájákkal. 190 °C-ra melegített sütőben mintegy 30-40 percig, vagyis addig sütjük, amíg szépen meg nem pirul. A koch mellé tarhót (juhtejből készült, birkagyomrával oltott tejtermék, amely hasonlít a tejfölre vagy a sűrűbb joghurtra) ennek hiányában joghurtot vagy simára kevert tejfölt, esetleg friss salátát kínálunk.

A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.