Babos báránycomb

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg száraz fehér bab
  • 80 dkg ki­cson­tozott báránycomb
  • őrölt fekete bors
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • 10 dkg sűrített paradicsom (paradicsompüré)
  • 2 dl vörösbor
  • 2 evőkanál kristálycukor
Elkészítés

A babot a főzést megelőző este átválogatjuk, majd bő hideg vízbe áztatjuk. A báránycombot 1 kiskanál sóval és 1 mokkáskanál borssal bedörzsöljük, eredeti formájára visszahajtjuk, és zsineggel átkötözzük.

Ezután egy lábasban a megforrósított olajban körös-körül megpirítjuk. Közben a zöldségeket meg­tisz­tít­juk, a hagymát apróra, a többit kockákra vágjuk, a hús köré szórjuk, és rövid ideig együtt pirítjuk. A zúzott fokhagymával, a kakukkfűvel fűszerezzük, kissé megborsozzuk, és egy csapott kiskanál sóval ízesítjük. 5 deci vizet öntünk rá, lefedjük, és kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk.

Közben a leszűrt babot tiszta vízben feltesszük főni, kissé megsózzuk, a babérlevelet beledobjuk. Úgy 40 perc alatt puhára főzzük.

Ha a hús kész, a lábasból kiemeljük, visszamaradó le­vét merülőmixerrel pépesítjük vagy áttörjük. A paradicsompürét, a bort meg a cukrot hozzáadjuk, kevergetve fölforraljuk, végül a lecsöpögtetett babot is beleforgatjuk.

A báránycombot – miután a zsineget lefejtettük róla – fölszeleteljük, és a zöldséges-boros babbal körítjük.