
Hozzávalók:
- 1 evőkanál zsír
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 evőkanál fűszerpaprika
- 70 dkg birka lapocka, vagy csülök színhús
- Só, frissen őrölt bors
- 2 db babérlevél
- 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 cikk zeller gumó
- 30 dkg tisztított burgonya
- 1 db csípős zöldpaprika
- 1 db paradicsom
A csipetkéhez:
- 20 dkg liszt
- 1 db tojás
A forró zsíron az aprított vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával.
Ezután rátesszük a megmosott 2*2 centis kockákra darabolt birka lapocka vagy csülök húst, sóval, borssal, a babérlevéllel, az őrölt köménnyel fűszerezzük, félig öntjük vízzel, és ha felforrt lefedve közepes tűzön háromnegyed puhára pároljuk.
Most hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, burgonyát, zöldpaprikát, paradicsomot, annyi vizet öntünk rá, hogy jó négyujjnyival ellepje, sóval, borssal, fűszerköménnyel utóízesítjük, és készre főzzük.
Közben a csipetkéhez a lisztet a tojással, kevés hideg vízzel kemény tésztává gyúrjuk, majd lisztes kézzel kilapítjuk, a majdnem kész gulyásba csipedjük, és még 5-6 percig főzzük. Ha elkészült forrón tálaljuk, és petrezselyemmel díszítjük.