Hozzávalók 4 személyre:
- 5 dkg füstölt szalonna,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 kiskanál pirospaprika,
- 25 dkg bárányhús,
- só,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg gomba,
- 1 dl száraz vörösbor (Pinot noir)
Lebbencstésztához:
- 8 dkg liszt,
- 1 tojás,
- só,
- 2 kiskanál zsír
A lebbencstésztához már előző nap gyúrjunk egy levél, jól kidolgozott kemény tésztát
a lisztből, tojásból kevés hideg vízzel. Kis cipót formálunk belőle, néhány percig
pihentetjük, majd lisztezett deszkán 1 mm vastagra kinyújtjuk és hagyjuk szikkadni,
majd megszáradni.
A kicsi kockákra darabolt füstölt szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk az apróra
vágott vöröshagymát, összepirítjuk, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a fűszerpaprikával,
összekeverjük. Hozzáadjuk a kisebb kockákra darabolt bárányhúst, összeforgatjuk,
félig öntjük a vörösborral és vízzel, sóval, a zúzott fokhagymával ízesítjük
és félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát, felöntjük annyi
vízzel, hogy háromujjnyival ellepje. Ha felforrt, hozzáadjuk a kisebb darabokra tördelt,
a már előre a forró zsíron közepes barnára pirított tésztát, sózzuk és közepes
tűzön készre főzzük.
A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.