Zempléni pandúrleves

Nyomtatóbarát változat
Zempléni pandúrleves
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Levesek
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg füstölt szalonna,
1 fej vöröshagyma,
2 kiskanál pirospaprika,
25 dkg bárányhús,
só,
2 gerezd fokhagyma,
10 dkg gomba,
1 dl száraz vörösbor (Pinot noir)
Lebbencstésztához:
8 dkg liszt,
1 tojás,
só,
2 kiskanál zsír
Elkészítés: 

A lebbencstésztához már előző nap gyúrjunk egy levél, jól kidolgozott kemény tésztát

a lisztből, tojásból kevés hideg vízzel. Kis cipót formálunk belőle, néhány percig
pihentetjük, majd lisztezett deszkán 1 mm vastagra kinyújtjuk és hagyjuk szikkadni,
majd megszáradni.
A kicsi kockákra darabolt füstölt szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk az apróra
vágott vöröshagymát, összepirítjuk, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a fűszerpaprikával,
összekeverjük. Hozzáadjuk a kisebb kockákra darabolt bárányhúst, összeforgatjuk,
félig öntjük a vörösborral és vízzel, sóval, a zúzott fokhagymával ízesítjük
és félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát, felöntjük annyi
vízzel, hogy háromujjnyival ellepje. Ha felforrt, hozzáadjuk a kisebb darabokra tördelt,
a már előre a forró zsíron közepes barnára pirított tésztát, sózzuk és közepes
tűzön készre főzzük.

A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh