Zempléni pandúrleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 dkg füstölt szalonna,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 kiskanál pirospaprika,
  • 25 dkg bárányhús,
  • só,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 10 dkg gomba,
  • 1 dl száraz vörösbor (Pinot noir)

Lebbencstésztához:

  • 8 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • só,
  • 2 kiskanál zsír
Elkészítés

A lebbencstésztához már előző nap gyúrjunk egy levél, jól kidolgozott kemény tésztát

a lisztből, tojásból kevés hideg vízzel. Kis cipót formálunk belőle, néhány percig
pihentetjük, majd lisztezett deszkán 1 mm vastagra kinyújtjuk és hagyjuk szikkadni,
majd megszáradni.

A kicsi kockákra darabolt füstölt szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk az apróra
vágott vöröshagymát, összepirítjuk, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a fűszerpaprikával,
összekeverjük. Hozzáadjuk a kisebb kockákra darabolt bárányhúst, összeforgatjuk,
félig öntjük a vörösborral és vízzel, sóval, a zúzott fokhagymával ízesítjük
és félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát, felöntjük annyi
vízzel, hogy háromujjnyival ellepje. Ha felforrt, hozzáadjuk a kisebb darabokra tördelt,
a már előre a forró zsíron közepes barnára pirított tésztát, sózzuk és közepes
tűzön készre főzzük.

A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.