
Hozzávalók:
- 2 csomag zöldspárga, szezonon kívül konzerv
- 5 db újhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 20 dkg sonka
- 10 dkg juhtúró
- 2 dl főzőtejszín
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- 1 csokor petrezselyem
- 3 ek olívaolaj
- 50 dkg penne (tetszés szerint lehet spagetti vagy farfalle)
Az alapanyagokat megmossuk, megtisztítjuk. A spárgát kb. 2 cm nagyságúra feldaraboljuk. A hagymát karikára, a fokhagymát apróra, a sonkát csíkokra vágjuk. A tésztát bő, forrásban lévő vízben, az utasítás szerint megfőzzük. Amíg a tészta fő, elkészítjük a szószt: olívaolajon megfuttatjuk a hagymát, majd rövid ideig a fokhagymát is. Ezután mehet hozzá a sonka, amit kicsit megpirítunk. Hozzáadunk kb. 2 dl vizet, a darabolt spárgát, a juhtúrót, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt, kis lángon, 8-10 percig pároljuk, ha konzerv a spárga, akkor rövidebb ideig. Ha szükséges, a vizet pótoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, egyet forralunk rajta, majd a tűzet elzárva alatta, hozzákeverjük az aprított petrezselymet. A főtt tésztával jól elkeverjük és rögtön tálaljuk.