Kecskesajtos-tejfölös-tepertős hajtovány

Hozzávaló 6 személyre:

  • 2 dl tej,
  • 1 dl víz,
  • 1 kiskanál cukor,
  • 4 dkg friss élesztő,
  • 70 dkg finomliszt,
  • 0,5 evőkanál só
  • 2 db tojás,
  • 12,5 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 20 dkg kecskesajt,
  • 10 dkg tepertő

A tetejére:

  • 1 db tojás,
  • 12,5 dkg tejföl
Elkészítés

A tésztához összemelegítjük a tejet 1 dl vízzel, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Átszitáljuk a lisztet egy tálba, hozzáadjuk a sót, 2 tojást, puha vajat és a felfuttatott élesztőt.

Összedolgozzuk, hogy könnyen elváljon a kezünktől, majd tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyre tesszük 1 órára. Amikor megkelt, deszkára tesszük, átgyúrjuk, és 4 felé vágjuk. Egy tésztagombócot kinyújtunk, megszórjuk az apróra vágott tepertővel, kecskesajttal, és mind a négy oldalról felhajtjuk (ne érjenek össze a felhajtott szélek). Végül sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe tesszük, a felvert tojással lekenjük a széleit, és tejföllel meglocsoljuk. A többi 3 tésztával ugyanígy járunk el. 190 °C-ra előmelegített sütőbe betesszük, és kb. 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Langyosra hűtve, szétszedve, feldarabolva tálaljuk.

A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.