
Hozzávalók 2-4 főre:
- 4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os pulykamellfilé
- 1 csapott kiskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 2 ek olaj
- 20 dkg kecskesajt
- 2 kis pohár (2 x 150 g) tejföl
- KÖRETHEZ:
- 80 dkg fagyasztott zöldségkeverék (lehetőleg minél színesebb legyen pl. kukorica, brokkoli, borsó, gomba stb.)
- 1 kiskanál + 1 mokkáskanál só
- 2 kiskanál kristálycukor
- 5 dkg vaj
- fél mokkáskanál őrölt fekete bors
- fél csokor petrezselyem
A pulykamell szeleteket húsverő kalapáccsal (klopfolóval) kissé kiverjük, inas részeit, széleit bevágjuk, hogy a pecsenye ne kunkorodjon össze sütéskor. Mindkét oldalukat megsózzuk, megborsozzuk, majd egy olajjal kikent tűzálló tálba vagy tepsibe egymás mellé rakjuk. A kecskesajtot vékonyan fölszeleteljük, a hússzeletekre terítjük. A tejfölt kiskanállal kikeverjük, majd a sajtos húsra simítjuk. Alufóliával letakarjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fokon; légkeveréses sütőben 165 fokon) kb. 30 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percre leemeljük róla a fóliát, hogy az étel teteje szépen megpirulhasson. Amíg a pulyka sül, elkészítjük a köretét. Egy lábasban kb. 2 liter vizet fölforralunk. 1-1 kiskanál sóval és cukorral ízesítjük, majd beleszórjuk a fagyasztott zöldségeket is. Közepes lángon 5-6 perc alatt roppanósra (majdnem puhára) főzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. A vajat fölolvasztjuk, a zöldséget rárakjuk. 1 mokkáskanál sóval és 1 kiskanál cukorral ízesítjük, a borssal és a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Óvatosan összekeverjük, összerázzuk. Tálaláskor lapátkanállal tányérra emelünk 1-1 adag sajtos tejfölös pulykát, és a forró vajas zöldséget melléhalmozzuk.