Juhtúróval töltött gombafejek és sült zöldségek fűszeres túróval

Hozzávalók 4 főre:

  • 12 darab közepes, lehetőleg egyforma nagyságú csiperkegomba kalapja
  • őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál kakukkfű
  • 50 dkg juhtúró
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olaj (a nem vegetáriánusoknak 12 vékony szelet húsos szalonna, azaz sliced bacon)
  • áfonyalekvár a tálaláshoz
  • A sült zöldségekhez:
  • 1 kg zsenge tök vagy csillagtök, cukkini vagy padlizsán is lehet (akár vegyesen is többféle zöldség)
  • 2-3 ek olaj
  • őrölt fekete bors
  • A fűszeres túróhoz:
  • fél csokor kapor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 apró ecetes uborka
  • 25 dkg tehéntúró (juhtúró is lehet)
  • 2-3 ek tejföl
  • késhegynyi őrölt fekete bors
Elkészítés

A gombakalapokat törölgessük le papírtörlővel. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a belsejére pedig egy kevés kakukkfüvet is morzsolunk. A juhtúrót a zúzott fokhagymával fűszerezzük, majd a gombafejek üregébe töltjük. Egyenként megolajozott alufóliába csomagoljuk, illetve aki nem vegetáriánus, 1-1 vékony szelet szalonnával is körbetekerheti. A töltött gombafejeket üregükkel (töltelékükkel) felfelé kellően forró rostélyra rakjuk. A gombafejek nagyságától és a parázs erősségétől függően 7-8 percig sütjük, majd megfordítjuk és további kb. 4 percig sütjük. Áfonyalekvárral tálaljuk.

A fűszeres túróhoz a megmosott kaprot és a megtisztított fokhagymát finomra, az ecetes uborkát apró kockákra vágjuk. A túrót villával összetörjük, majd a tejföllel, kaporral, a fokhagymával és az uborkával összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és letakarva betesszük a hűtőszekrénybe, hogy az íze összeérjen. A zsenge zöldséget megmossuk, szárazra töröljük, majd hámozás nélkül kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Kellően forró rostélyon a zöldségeket olajjal megkenve oldalanként kb. 2-2,5 percig sütjük. Közben enyhén megsózzuk, megborsozzuk, lecsöpögtetjük. A túrókrémet a tányérján mindenki a saját kedve szerint keni a frissen sült zöldségekre.