Hagymás juhtúróval töltött burgonyás lángos

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg liszt
  • 2 közepes nagyságú burgonya
  • 1 tojássárgája
  • 1-1,5 dl tej
  • 1 teáskanál só
  • 3 dkg élesztő
  • 1 mok­kás­ka­nál cukor
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg juhtúró
  • 3 evőkanál olaj
  • törött bors bőven
  • olaj a sütéshez
Elkészítés

Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az élesztőgombák a melegtől elpusztulnak! A burgonyát héjastól megfőzzük. Még melegen meghámozzuk és áttörjük. A liszttel, a tojássárgával, az élesztővel és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és langyos helyen (de nem a meleg tűzhelyen), lisztezett tálban, a tetejét is belisztezve, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a szalonnát és a hagymát apróra vágjuk először a szalonnát sütjük, majd a hagymát üvegesre pároljuk, a juhtúróba belekeverjük a hagymás tepertőt és a zsír egy részét ízlés szerint.

A lángostésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Egy-egy lángos közepére teszünk a töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomva a nyújtófával kissé lelapítjuk. Bő forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.