
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg liszt
- 2 közepes nagyságú burgonya
- 1 tojássárgája
- 1-1,5 dl tej
- 1 teáskanál só
- 3 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
- 1 kis fej vöröshagyma
- 20 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg juhtúró
- 3 evőkanál olaj
- törött bors bőven
- olaj a sütéshez
Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az élesztőgombák a melegtől elpusztulnak! A burgonyát héjastól megfőzzük. Még melegen meghámozzuk és áttörjük. A liszttel, a tojássárgával, az élesztővel és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és langyos helyen (de nem a meleg tűzhelyen), lisztezett tálban, a tetejét is belisztezve, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez a szalonnát és a hagymát apróra vágjuk először a szalonnát sütjük, majd a hagymát üvegesre pároljuk, a juhtúróba belekeverjük a hagymás tepertőt és a zsír egy részét ízlés szerint.
A lángostésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Egy-egy lángos közepére teszünk a töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomva a nyújtófával kissé lelapítjuk. Bő forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.