
Hozzávalók 3 személyre:
- 3 tojás
- kb. 9 púpos ek. liszt (tojástól függ)
- 10 dkg juhtúró
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor friss kapor
- só
- 2-3 evőkanál olívaolaj
Tokányhoz 3 személyre:
- kb. 40 dkg bárányhús (lapocka vagy comb)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 tk. őrölt pirospaprika
- 1 púpos tk. mustár
- 2-3 ek. tejföl
- só
- bors
- 1 kis csokor petrezselyem
Egy nagy lábosban felteszünk forrni kb. 2,5 liter vizet.
A vajat folyósra olvasztjuk. Ha juhtúró kicsit kemény felmelegítjük a mikróban, így sokkal könnyebb bánni vele.
A kaprot finomra vágjuk, a fokhagymákat összezúzzuk.
Egy nagy tálban felverjük a három tojást, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót: lisztet, vajat, juhtúrót, fokhagymát, kaprot. Óvatosan sózzuk (a juhtúró eléggé sós magában is), jól elkeverjük, míg puha, de már nem folyós masszát kapunk, ami a tisztes mennyiségű zsiradék miatt nem túl ragadós.
Eddigre a víz már gyöngyözve forr. A galuskaszaggatót a lábos tetejére tesszük, és széles fa spatula segítségével a forró vízbe szaggatjuk a masszát.
Mikor újra felforr, visszavesszünk kicsit a lángból, és még kb. 5 percig főzzük a kis galuskákat, majd szűrőbe öntjük, és mikor nagyjából lecsöpögött, vissza az eredeti tálba.
Meglocsoljuk kb. 2-3 evőkanál olívaolajjal, összekeverjük, lefedve tartjuk, míg a hús elkészül.
A húst, kb. centis darabokra vágjuk, a hagymát felaprítjuk. Egy evőkanálnyi vajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húst, és nagy lángon fehéredésig pirítjuk. Mikor már kívülről sehol sem rózsaszín, rászórjuk a pirospaprikát, jól elkeverjük, majd ráöntjük a bort. Sóval, borssal fűszerezzük, majd lefedve, kis lángon magára hagyjuk, hogy puhuljon. Néha ránézünk: ha már elfőtte a levét, pótoljuk egy kevés vízzel, nehogy odakapjon. Amikor már majdnem puha, és éppen elfőtt a leve, a mustárt is hozzáadjuk, jól elkeverjük, lepirítjuk, majd újra felöntjük egy kis vízzel. Amikor a hús megpuhult, beletesszük a csokor finomra vágott petrezselymet, belekeverünk 2-3 evőkanál tejfölt, úgy, hogy jó sok szaftja legyen, még egyszer felforraljuk és azonnal tálaljuk, a főzéshez használt bor és a galuska kíséretében.