2012. szeptember 4-én Gudmon László soltszemtimrei juhászatában gyűltek össze a Gudmon család tagjai, mintatelepek képviselői, barátok, a Szövetség munkatársai, és nem utolsó sorban helyi és megyei vezetők, továbbá Dr. Gombos Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály vezetője a mintatelep tábla felavatására.

A Gudmon Farmon magyar merinó fajta törzstenyésztése, illetve az erre épülő árutermelés folyik. 1973-tól kezdte el Gudmon László építeni jelenlegi gazdaságának alapjait. Mindig merinó párti volt, ennek szellemében alakítja magyar merinó törzstenyészetét 2004 óta. Arra törekedett, hogy az állatok számának növekedésével arányos területek is a gazdasághoz tartozzanak. Mindent az ésszerű költséghatékony gazdálkodás jellemez. Többször is végiggondolja, hogy milyen kiadásokon lehetne csökkenteni és mi az amit saját maguk is el tudnak végezni. Nem alkalmaz idegen munkaerőt, a munkát a család végzi. A gazdaság teljesen gépesített, körbála etetők, legelőkertek szolgálják a hatékony, munkaerő takarékos gazdálkodást. A gazdaság kialakításában és annak megfelelő szinten tartásában nagy segítséget jelent a család összetartó munkája.

Az ünnepséget Gudmon László ismertetése indította. Röviden bemutatta azt az életutat, amely elvezetett a mai helyzetig, ennek a megtisztelő díjnak az eléréséig. Megköszönte mindazoknak a segítségét, akik ebben a segítségére voltak. Ezt követően a Szövetség ügyvezetője ismertette a bemutató mintatelep cím odaítélésének feltételeit, és azokat az elvárásokat, amit támaszt e cím. Dr. Gombos Zoltán főosztályvezető a precíz munka eredményességét, amellyel stabilizálni lehet a gazdaság állategészségügyi státuszát, és a családi gazdálkodás sikerességét hangsúlyozta mielőtt felavatta a címet tanúsító táblát.