Földi Gyula bemutató mintatelep

Szeptember közepén Mátranovákon került sor Földi Gyula tenyészetében a bemutató minta telep címet jelző tábla avatására. A tenyészetben fekete és fehér racka, és gyimesi racka tenyésztése folyik. Földi Gyula 1996-2003. között magyar merinó törzstenyésztéssel foglalkozott, komoly eredményeket ért el, azonban tartási, takarmányozási, jövedelmezőségi okok miatt fajtaváltást hajtott végre.

2003-ban áttért a hortobágyi racka (fehér és fekete) és a gyimesi racka tenyésztésére a mátranováki „Faluhely major”-ban. A váltás sikeresnek bizonyult, megtalálta elképzelt számítását. Tenyésztői hitvallása, hogy őshonos fajtáinkkal a megfelelő extenzív tartásmód mellett ugyanolyan kiemelkedő (gazdasági) eredmények elérése lehetséges, mint a intenzív tartást igénylő fajtákkal és a legmodernebb technológiákkal. A ”megfelelő tartásmód” a helyi természeti adottságok és az ezekre épülő, illetve az évek során felhalmozott ismeretanyag társításából származó tartást jelent, legelőkertek kialakításával.

Az állattenyésztésen túl a major épületei és szolgáltatásai is természet- és hagyományközeli szellemiségben működnek, és várják a hasonló értékeket kereső vendégeket, a család minden tagjának összefogásával.

A tábla avatása már a megszokottnak tekinthető rendben zajlott. Földi Gyula bemutatta a tenyészetét, ismertette annak kialakulását. Hajduk Péter ügyvezető igazgató a Bemutató mintatelep cím odaítéléséről szólt, majd pedig az ünnepség díszvendége dr. Feldman Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára felavatta a táblát. Köszöntőjében ismertette a kiskérődző ágazatot érintő kormányzati intézkedéseket, kiemelte: az év elején elindult kérődző szerkezetátalakítási támogatást, melynek köszönhetően a 2013-ban megszűnő top-up (nemzeti kiegészítő támogatások) pótlására a juh és húsmarha-tartók évi közel 13 milliárd forinthoz juthatnak. Jelezte, hogy nemrég zárult az állattartó telepek korszerűsítésére, technológiai modernizációra és telepbővítésekre meghirdetett támogatás igénylési időszaka. Hangsúlyozta továbbá, hogy tudás nélkül nem lehet gazdálkodni, ehhez viszont meg kell szerezni a szükséges szakismereteket. Szükség van olyan kiemelkedő juhászatokra, melyek hatékony és költségtakarékos technológiák alkalmazása mellett vállalják, hogy telepük bemutatásával segítséget nyújtanak gazdálkodótársaiknak. Ezek a korszerű bemutató mintatelepek ismertetik az alkalmazott tenyésztési, takarmányozási technológiákat, a nyilvántartások szakszerű vezetését, a támogatások igénybevételének lehetőségeit.

Az ünnepségen megjelent megyei ágazati vezetők, vendégek megtekintették a „Faluhely major”-ban tartott őshonos állatokat, majd pedig a tenyészet termékeiből készített ebédet fogyasztották el baráti légkörben.