AGROWITT Kft. bemutató mintatelep

Az idei évben átadásra került egy újabb mintatelepi cím a juhágazatban, melyet a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ítél oda az erre érdemes gazdaságoknak.

2018-ban a Komárom megyei Kecskéd községben gazdálkodó Agrowitt Kft. kapta.

A gazdaság alapítója Wittmann Antal 1996-ban mindössze 40 db merinó jellegű anyajuhval kezdte a juhtartás. A család eltökélt célja volt, hogy gazdaságos szintre növeljék az anyajuh létszámot, hozzáigazítva a ma már 140 hektáros legelőterülethez, és az állatok abraktakarmány igényét kielégítő szántó területhez. A gazdaságra a több lábon állás a jellemző mivel a juhtartás mellett növénytermesztés és broiler csirkehizlalás is folyik.

A piaci viszonyok nem mindig kedvezőek a juh ágazatban a család mégis az előremenekülést választva folyamatosan növeli a létszámot, amely ma már meghaladja az 1100 anyajuhot. A létszám növelését, illetve a selejtezésből adódó visszapótlást évekkel ezelőtt vásárolt állományokból oldották meg. Azonban felismerve ennek állategészségügyi kockázatát, ma már kizárólag saját állományból való neveléssel történik, növelve így az állatok homogenitását. Nagy hangsúlyt fektetetnek arra, hogy az állomány 15-20%-a megújuljon, saját nevelésből. Német húsmerinó és Lacaune fajtájú kosok felváltva történő szisztematikus használatával kialakult egy jó báránynevelő anyai vonal, és a végtermék bárányokra is jellemző a nagyfokú genetikai homogenitás, amely a mai piaci viszonyok mellett elengedhetetlen. Sűrített elletésben, ősszel és kora tavasszal is születnek bárányok.

A létszám növekedése maga után vonta a tartástechnológia fejlődését. Megépült két faszerkezetű hodály melynek falait az évek során téglával váltották ki, számolva az ezer feletti anyalétszámmal. Az épületek nagysága úgy van kialakítva, hogy azok az állatoknak megfelelő komfort érzetet biztosítsanak. Kihasználva a pályázati lehetőségeket, az épületek hosszanti oldalára az elmúlt években kialakításra kerültek fedett etető terek, melyeken a szálastakarmányt körbála etetőkből etetik. A munkaerőigény csökkentése érdekében műanyag toronysilókat helyeztek el az istálló mellett és onnan csigásbehordó segítségével a báránytáp az önetetőkbe kerül ahol az állatok ad libitum fogyaszthatják a takarmányt. Ezen kívül válogató folyosó (stabil és mobil) könnyíti meg az állatok egyedi kezelését külső-belső élősködők elleni védekezést. A fürösztés, illetve mobil körmöző kaloda pedig a lábvég ápolást könnyíti meg. Az elletés a hodály belső falánál kialakított egyedi fogadtatókban történik, ahol a bárány még az anyával van egy két napon keresztül, amely növeli a bárányok életben maradási esélyeit.

Ebben a juhászatban felismerték, hogy a régi jól bevált technológiai elemek jól megférnek a mai korszerű megoldásokkal és ezáltal hozzájárulnak a gazdaság hatékonyabb működéséhez, az amúgy is szűkös munkaerő kiváltásához.

A szálastakarmány tárolása fedett szénaszínben történik, melyet teleszkópos rakodógéppel tárolnak ki, figyelve hogy penészes takarmány nem kerülhet az etetőkbe. Itatás az épületeken belül szinttartós önitatókkal történik.

A szakmai indokok mellett hozzájárult a mintatelepi cím elnyeréséhez a rendezett udvar, a tisztaság, amelyre a tulajdonosok nagy hangsúlyt fektetnek. Az Agrowitt Kft. jó példa arra, hogy ha piaci viszonyok nem is mindig a legkedvezőbbek hogyan lehet mégis gazdaságosan működtetni egy juhágazatot, családi összefogással és magas színvonalú szakmai irányítással.