A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tegnapi nappal egy tájékoztató levelet küldött minden juh és kecsketartónak, hogy  felhívja a  figyelmet az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben, ENAR-ban található állat adatok pontos és naprakész vezetésére. Különösen fontos ez azoknál az állattartóknál, akik a Magyar Államkincstárnál állatalapú támogatást kérelemeznek szarvasmarha, juh, kecske tartásuk alapján. A Kincstár kérelmező felület ugyanis az ENAR rendszerben nyilvántartott adatok alapján lesz feltöltve, a tavalyi évhez hasonlóan. 

Az érintett állattartóknak kiemelt figyelmet kell fordítani a tenyészet alapadatok, az állat alapadatok, az állatszállítások, az ellési és termékenyítési adatok jogszabályok szerint megfelelő vezetésére. Fentiek miatt felhívjuk a figyelmet, hogy a Nébih az ügyfélkapus levelezési rendszeren keresztül hamarosan felkeresi az állattartókat, illetve azok meghatalmazottait a tenyészeteikhez tartozó nyilvántartási adatok egyeztetése céljából.

 Amennyiben az ENAR-ban nyilvántartott adatok eltérnek a valóságtól, akkor az adatok pontosítása, pótlólagos bejelentése szükséges. Kérjük, figyelje ügyfélkapus levelezési tárhelyét! Ha az állattartást időközben már befejezte, kérjük, hogy jelentse be azt a jogszabályok és az ENAR Útmutató szerint! Részletes információt a Nébih portál ENAR aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/enar) talál. Lezárt állattartás esetén a Nébih már nem fogja megkeresni az adategyeztetési kampány során. Amennyiben kérdése lenne, forduljon bizalommal a Nébih ENAR Ügyfélszolgálatához a 06-1- 336-9050-es telefonszámon vagy az enarufsz[kukac]nebih[pont]gov[pont]hu email címen.