2022. szeptember 30. és október 2. között került megrendezésre a KÁN Egyetemi Napok Kaposváron. A kiállítást dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára nyitotta meg. A kiállításon a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 19 tenyészete 11 juhfajtát és 2 kecskefatát mutatott be 32 csoportban.

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség hagyományosan Kaposváron, a Szent Mihály napi Fórum alkalmából adta át tenyésztési és tenyésztésszervezési díjait azoknak a juh- és kecsketenyésztőknek, akik az elmúlt években kimagasló szakmai munkát végeztek, és a tenyészállat kiállításokon aktívan részt vettek.

A díjakat Juhász Pál és Kiss György, a Szövetség alelnökei, és Hajduk Péter, a Szövetség ügyvezető igazgatója adták át.

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség “Schandl József” tenyésztési díját Bognár Ferenc szekszárdi tenyésztőnek ítélte oda az MJKSZ Elnöksége több évtizedes tenyésztői munkájának elismeréseként, a magyar merinó tenyésztésében kifejtett munkásságáért.

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség Elnökségének döntése alapján a Sebők Mihály Juhtenyésztési díjat az Év Tenyésztőjének, ezzel a Szövetség vándordíját huszonhetedik alkalommal Barcsik Gabriella kecskeméti juhtenyésztő kapta a suffolk és ile de france fajta tenyésztésében és bemutatásában kifejtett eredményes tevékenységéért. 

A bíráló bizottság a díjakat a következő tenyésztőknek ítélte oda fajtánként és korcsoportonként.

Harmadik díjat kapott:

Barcsik Gabriella, Kecskemét

suffolk jerke csoportjáért

Csáki Tamás, Kőröstetétlen

magyar merinó jerke csoportjáért

Holló Mátyás, Uszód

ile de france jerke és növendékkos csoportjáért

Hebőkné Weisz Viola, Somogymeggyes

anglo-núbiai gödölye csoportjáért

Stropek László, Böhönye

suffolk jerke csoportjáért

Második díjat kapott:

Holló Mátyás, Uszód

berrichon anya csoportjáért

Garai Tamás, Zók

suffolk jerke csoportjáért

Sebők Mihályné, Törtel

magyar merinó jerke és tenyészkos csoportjáért

Kiss Gyula, Szabadhídvég

német húsmerinó jerke csoportjáért

Teklovicsné Őri Erzsébet, Szentlászló

BMC jerke csoportjáért

Első díjat kapott:

Teklovicsné Őri Erzsébet

ile de france jerke csoportjáért

Minárovics Máté, Törtel

német húsmerinó jerke és tenyészkos csoportjáért

Kozmér László, Szajk

charollais anya és tenyészkos csoportjáért

Holló Mátyás, Uszód

magyar merinó jerke és növendékkos csoportjáért

Stropek László, Böhönye

berrichon du cher jerke csoportjáért

A kiállítás juhtenyésztési nagydíját Holló Mátyás uszódi tenyésztő kapta magyar merinó, berrichon és ile de france csoportjaiért.

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség juhtenyésztési különdíját Kozmér László szajki tenyésztő kapta charollais tenyészállataiért.

A Merinó Fajtacsoport különdíjat Minárovics Máté törteli tenyésztő kapta a bemutatott német húsmerinó csoportjaiért.

A Hús Fajtacsoport különdíjat Teklovicsné Őri Erzsébet szentlászlói tenyésztő kapta a kiállításon bemutatott ile de france és BMC csoportjaiért.

Tóth Árpád iparművész, Sárbogárd különdíját – gravírozott „RÉVÉSZ” bicskát Teklovics Ákos szentlászlói tenyésztőnek ítélte a bírálóbizottság.

Fajtagyőztes juhok:

Magyar merinó fajtagyőztes jerke: 1 02342 11433 – Holló Mátyás, Uszód

Ile de france fajtagyőztes jerke: 1 01279 111 – Teklovicsné Őri Erzsébet, Szentlászló

Suffolk fajtagyőztes jerke: 1 13072 1291 – Stropek László, Böhönye

A kiállítás legszebb jerkéje díját Minárovics Máté, törteli tenyésztő 1 26075 1339-es fülszámú német húsmerinó jerkéje kapta.

A kiállítás legszebb növendékkosa díját Holló Mátyás, uszódi tenyésztő 1 02342 11642-es fülszámú magyar merinó növendékkosa kapta.

A kiállítás legszebb tenyészkosa díját Kozmér László, szajki tenyésztő 1 01342 917-es fülszámú charollais tenyészkosa kapta.

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

Az idei KÁN Egyetemi Napokon a nagy múltú Szent Mihály-napi Juhtenyésztési Fórum megújult. Immár nem csupán az ágazatra vonatkozó, hanem az állattenyésztés teljes vertikumát érintő kérdéseket járják körül a szakértők a Szent Mihály-napi Állattenyésztési Fórumon. 2022. október 2-án került sor a kerekasztal beszélgetésre, amelynek levezetője Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, MATE, stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes volt. Ágazatunkat Juhász Pál, MJKSZ tenyésztési alelnök, Kapos Ternero Kft., ügyvezető igazgatója képviselte.