Laborvizsgálat

A gazdabarát ügyintézés megvalósítása régóta a hatóságok egyik legfontosabb célja. Ezt a törekvést szolgálja a január 1-jén üzembe helyezett, állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló Labor rendszer. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021. július 1-jétől több lépcsőben állította át ügyviteli rendszerét online módba. Ezzel jelentősen egyszerűsödött a diagnosztikai vizsgálatok megrendelése, továbbá létrejött a hiteles és gyors elektronikus eredményközlés háttere. Az új megoldásokról Horváth Dorottyával, a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának elnöki megbízottjával beszélgettünk.

Szerző: Dr. Wagenhoffer Zsombor

Milyen konkrét funkciókkal bővült a Labor rendszer, és ez mennyiben tudja az állattartók ügyintézését megkönnyíteni?

Az állattartó gazdák és vállalkozások szempontjából a Labor rendszer legjelentősebb vívmánya az online ügyintézés, ami lehetővé teszi a gyors és hiteles elektronikus eredményközlést.

2022. JANUÁR 1-TŐL VALAMENNYI ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI VIZSGÁLAT MEGRENDELÉSE KEZDEMÉNYEZHETŐ ONLINE MÓDON.

Az online felület elsősorban állatorvosok számára elérhető, azonban van már olyan funkció, mint pl. az antibiotikum-rezisztencia adatszolgáltatása, amire az állattartók is jogosultak. Ezt a szolgáltatást meg kell rendelni. További célunk, hogy bővítsük a gazdák számára elérhető szolgáltatások körét. A Labor program a vizsgálatok megrendelésére és az eredmények megtekintésére használható, amely a Nébih ÜPR-en keresztül érhető el. Ez utóbbi magánszemélyek részére az ügyfélkapus azonosítással lehetséges, míg a vállalkozások meghatalmazást adhatnak a dokumentumok megtekintésére, melyhez egy felhasználói útmutató is készült. A segédlet a Nébih portálon, a Labor rendszer – útmutatók menüpontjában érhető el.

A LABOR PROGRAM LEGHASZNOSABB FUNKCIÓI, AZ ONLINE MEGRENDELÉS MELLETT, AZ ELEKTRONIKUS EREDMÉNYKÖZLÉS ÉS ELEKTRONIKUS SZÁMLAMEGKÜLDÉS.

A rendszer használata gyorsabbá teszi az állatorvosok munkáját, csökkenti az adminisztrációs terheket, és a vizsgálatok eredményei pillanatok alatt eljutnak az illetékesekhez. A program notebookon, tableten és okostelefonról is kényelmesen használható, melyhez csupán internetelérésre van szükség. A javasolt böngészők: Chrome, Edge, Firefox.

Az online ügyintézésnek mik a főbb lépései, és mennyire gyorsítja, illetve egyszerűsíti ez az eredményközlést?

Az új rendszernek köszönhetően gyorsabbá válik az ügyintézés, hiszen az állatorvos akár az állattartó távollétében, szóbeli konzultáció alapján is haladéktalanul megrendelheti a szükséges vizsgálatot a rendszeren keresztül. Az online beküldött vizsgálati megrendeléseket munkatársaink már a minta fizikai beérkezése előtt látják, így fel tudnak készülni azok beérkezésére. Kollégáink a térítéses megrendelések esetében a vizsgálatok elvégzése után közvetlenül, az eredményközlés aláírásával párhuzamosan küldik a számlát a költségviselő által megadott e-mail-címre, és a számla kiegyenlítését követően egy kattintással, akár néhány másodpercen belül az illetékesek, így az állatorvosok és az állattartók felületén megjelennek az elkészült eredményközlő dokumentumok.

AZ ÚJ RENDSZER SOKKAL GYORSABB ÉS KÉNYELMESEBB ÜGYINTÉZÉST TESZ LEHETŐVÉ.

Továbbra is van lehetőség utánvételes számlakiegyenlítésre és eredményközlő átvételre, ebben az esetben az állattartó az elektronikus eredményközlő papíralapú hiteles másolatát kapja meg postai úton.

Amiatt, hogy a megrendelőinket a lehető legrövidebb úton kiszolgálhassuk, folyamatosan bővítjük és aktualizáljuk az ügyféladatbázisunkat. Emiatt továbbra is kérjük állattartó partnereinket, hogy a Nébih-portál állategészségügyi diagnosztika felületének Adategyeztetők menüpontjában elérhető adatbekérő dokumentum kitöltésével és visszaküldésével könnyítsék meg munkánkat. Az adatszolgáltatás néhány adaton kívül a rendszerben beállítható eredményközlés és számlaátvételi, valamint a fizetési módokról rendelkezik, melyek a programban egy-egy ügyfélhez kapcsolódóan alapértelmezetten rögzíthetők, ezzel tovább segítve az automatizmust és az átfutási idő csökkenését.

Ez a fejlesztés a vizsgálati díjakra milyen hatással van vagy lesz?

A Labor rendszer használata díjtalan, a fejlesztés a vizsgálatok díjára nincs hatással, valamint a későbbiek során sem lesz. Sőt 2022. január 1-től az online formában beküldött vizsgálati megrendelések adminisztrációs költsége sokkal kedvezőbb a papíron beküldött vizsgálati megrendelésekhez képest.

Mennyiben segíti ez a fejlesztés a mentesítési programok hatékonyabb megvalósítását, vagy a fertőző betegségek, járványok elleni védekezést?

Hatalmas előnye a rendszernek, hogy az összes információt minden jogosultsággal rendelkező illetékes azonnal látja, így az intézkedések is sokkal gyorsabbak, gördülékenyebbek.

A HATÓSÁG A PUBLIKÁLÁS PILLANATÁBAN ISMERI A VIZSGÁLATOK EREDMÉNYÉT, ÍGY AKÁR MENTESÍTÉSRŐL, AKÁR JÁRVÁNYRÓL VAN SZÓ, AZONNAL TUD INTÉZKEDNI.

A mentesítések során egy állattartó esetében rövid lekérdezéssel kronológiai sorrendben egyszerre lehetséges látni, értékelni valamennyi vizsgálatot. Nagyon könnyű összesítő jelentéseket készíteni, és egyszerűbb egy adott eredményt, mintát megtalálni, hiszen megbízható adatbázis és felhasználóbarát felület segíti a munkatársakat.

A Labor rendszer jelentősebb fejlesztése idén januárban lezárult, de szeretnénk a továbbiakban is úgy bővíteni azt, hogy minél inkább igazodjon a felhasználók valós igényeihez. Ennek érdekében a jövőben is köszönettel fogadjuk az állattartók javaslatait, kérdéseit az adi-labor[kukac]nebih[pont]gov[pont]hu (adi-labor[at]nebih[dot]gov[dot]hu) e-mail címen.

Forrás: MÁSZ