Az Európai Unióban a hatodik héten a nehéz bárányár tekintetében tovább folytatódott a mérséklődés és a könnyű bárányár tekintetében is csak minimális emelkedés volt tapasztalható az előző heti árakhoz viszonyítva.

A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2023. február 12-vel végződő 6. héten 702,0 euró/100 kg vt. (vt. = vágott testtömeg), a könnyű bárány átlagára pedig 683,2 euró/100 kg vt. volt.

A nehéz bárányár tekintetében -1,3%-os mérséklődés, a könnyű bárányár tekintetében pedig minimális, 0,1%-os emelkedés volt tapasztalható az egy héttel korábban rögzített értékekhez képest (5. heti árak: nehéz bárány átlagár 711,0 euró/100 kg vt., könnyű bárány átlagár 679,7 euró/100 kg vt.).

A 6. héten a nehéz bárányárak -3,1%-kal, a könnyű bárányárak pedig -1,5%-kal alacsonyabbak voltak az egy hónappal korábban rögzített értékekhez viszonyítva.

Az előző év hasonló időszakában rögzített értéket a nehéz bárány árak 1,0%-kal, a könnyű bárány árak pedig 8,0%-kal haladták meg.

 

 

 

Nehéz bárányárak alakulása - 6. hét

A 6. hétre a nehéz bárány árak tekintetében Horvátországban 6,6%-os, Olaszországban 0,8%-os emelkedés, Romániában jelentős, 28,0%-os, Hollandiában 4,4%-os, Szlovéniában 4,3%-os, Portugáliában 3,8%-os, Írországban 1,6%-os, Franciaországban 0,7%-os, Spanyolországban pedig 0,1%-os csökkenés volt tapasztalható.

Ország-összehasonlítás, forrás: Európai Bizottság – DG Agri

 

Könnyű bárányárak alakulása – 6. hét

A könnyű bárány árak tekintetében a 6. héten Bulgáriában 8,2%-os, Szlovéniában 3,8%-os, Olaszországban 0,5%-os emelkedés, Horvátországban pedig 3,6%-os mérséklődés volt tapasztalható.

A 6. héten Spanyolországban és Portugáliában a könnyű bárány ár nem változott, Görögországra vonatkozóan pedig ismételten nem áll rendelkezésre adat.

Ország-összehasonlítás, forrás: Európai Bizottság – DG Agri

 

Nehéz bárány árak alakulása 2021-2023.

 

Forrás: Európai Bizottság – DG Agri

 

Könnyű bárány árak alakulása 2021-2023.

 

Forrás: Európai Bizottság – DG Agri

Forrás: European Commission - Price monitoring by sheepmeat sector

 

 

 

 

Forrás: NAK /Borovka Zsuzsa