A Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének (a továbbiakban: KAP ST) alapján meghirdetésre kerülő egyes pályázati felhívások vonatkozásában kiemelt jelentőséggel bír a mezőgazdasági üzemek méretének meghatározására szolgáló Standard Termelési Érték (STÉ). Külön is kiemelendő, hogy a mezőgazdasági beruházásokat, fejlesztéseket támogató pályázati felhívásokban jogosultsági feltételként kerül meghatározásra az STÉ módszertan alapján megállapított legalább 10.000 euró értékű üzemmérettel való rendelkezés.  A KAP ST alapján meghirdetésre kerülő egyes pályázati felhívások vonatkozásában a mezőgazdasági tevékenységből származó üzemméret számításról szóló a KAP Nemzeti Irányító Hatóság 7/2024. számú közleménye tartalmazza.

Az adatokat tartalmazó közlemény elérhető itt.

Ezzel kapcsolatban, már elérhető a NAK honlapján az üzemméret kiszámításához szükséges kalkulátor is. Az új STÉ kalkulátor elérhető itt.

Az új kalkulátort a 2023-2027-es időszakban megjelenő pályázatoknál kell alkalmazni. Az adatok felhasználóbarát kezelése érdekében a beírt értékek után a „számítás” gombra kattintva egy export funkcióval is bővítettünk, amely a részösszegeket is tartalmazza. Természetesen ez csak egy kényelmi lehetőség, de a visszaellenőrzést például jelentősen megkönnyíti.

Forrás: NAK, AM