
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
- 40 dkg liszt
- 1 dl étolaj
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kk. cukor
- 2 tk. só
Töltelék:
- 5 dkg juhtúró
- kisebb csokor medvehagyma
- fél pohár tejföl
- 1 tojás sárgája és 1 ek. tej a kenéshez
A tejet meglangyosítjuk és kb. 1 dl-nyibe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.
A maradék tejet a többi hozzávalóval együtt egy nagy tálba tesszük, és a felhabosodott élesztővel együtt robotgép dagasztó karjával (vagy kézzel) sima tésztává gyúrjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a medvehagymát felaprítjuk és a juhtúrót a tejföllel simára keverjük, majd beleszórjuk a medvehagymát is.
A tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk. átgyúrjuk és 3 egyenlő részre osztjuk.
A gombócokat egyenként kb. 30×15 cm-es téglalapokká nyújtjuk, majd megkenjük a medvehagymás juhtúró harmadával és szorosan feltekerjük.
Ezután egy éles késsel háromszögeket vágunk a hengerből úgy, hogy a csúcsánál hagyunk pár miliméternyi tésztát, az alsó oldalak pedig kb. 3 cm-esek legyenek.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket és a tejes tojássárgájával megkenjük a tetejüket.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 12-13 perc alatt szép pirosra sülnek.