Medvehagymás-juhtúrós tekercs

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 1 dl étolaj
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 2 tk. só

Töltelék:

  • 5 dkg juhtúró
  • kisebb csokor medvehagyma
  • fél pohár tejföl
  • 1 tojás sárgája és 1 ek. tej a kenéshez
Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk és kb. 1 dl-nyibe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.

A maradék tejet a többi hozzávalóval együtt egy nagy tálba tesszük, és a felhabosodott élesztővel együtt robotgép dagasztó karjával (vagy kézzel) sima tésztává gyúrjuk.

Elkészítjük a tölteléket: a medvehagymát felaprítjuk és a juhtúrót a tejföllel simára keverjük, majd beleszórjuk a medvehagymát is.

A tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk. átgyúrjuk és 3 egyenlő részre osztjuk.

A gombócokat egyenként kb. 30×15 cm-es téglalapokká nyújtjuk, majd megkenjük a medvehagymás juhtúró harmadával és szorosan feltekerjük.

Ezután egy éles késsel háromszögeket vágunk a hengerből úgy, hogy a csúcsánál hagyunk pár miliméternyi tésztát, az alsó oldalak pedig kb. 3 cm-esek legyenek.

Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket és a tejes tojássárgájával megkenjük a tetejüket.

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 12-13 perc alatt szép pirosra sülnek.