Juhtúrós töltött pogácsa

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj (házi)
  • 3,5 dl tej
  • só ízlés szerint
  • 2 dkg élesztő
  • 25 dkg juhtúró
  • 2 db tojássárgája
  • 1 közepes db burgonya (főtt)
  • 1 késhegynyi cukor (kevés)
  • bors ízlés szerint
     
Elkészítés

A burgonyát megtisztítva, enyhén sós vízben megfőzzük. Majd a krumplitörővel áttörjük. Ezután a juhtúrót alaposan összedolgozzuk sóval, 5 dkg vajjal, 1 tojás sárgájával és az áttört főtt burgonyával, hagyjuk kihülni. A lisztet nagyobb tálba átszitáljuk. Kisebb tálkába teszünk belőle két evőkanálnyit, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, 1 dl tejet és langyos helyen addig keleszteni (kb. 15 perc), amíg a tetején a liszt repedezni kezd. Ezután ezt a liszt közepébe nyomott kis mélyedésbe öntjük. Sima tésztává összedolgozzuk 10 dkg olvasztott vajjal, tejjel, tojás- sárgájával meg egy kis sóval. A tálat tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 1 óra hosszáig duplájára kelesztjük. Majd lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk a pogácsatésztát, pogácsaszaggatóval (5 cm átmérőjű) kiszaggatjuk a pogácsákat, a közepükbe mélyedést nyomunk, és még 10-15 percig kelesztjük a tésztát. Ezután a pogácsákba töltjük a juhtúrós tölteléket, kicsit megsodorjuk, majd a kikent sütőlemezre nem túl szorosan egymás mellé tesszük. A pogácsákat előmelegített forró sütőben, közepesnél nagyobb lángon (kb. 20 perc alatt) megsütjük. A sütés után kis időre takarjuk le a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.