Suffolk juh

Nyomtatóbarát változat
Suffolk juh

Tenyésztési cél:

Jó legelőkészséggel rendelkező egyhasznú húsfajta tenyésztésének célja a vágóbárányok minőségének javítása, végtermék előállításhoz terminál kosok biztosítása, a magyar merinó, illetve bármely típusú anyaállománnyal való keresztezéséből származó vágóbárányok hizodalmasságának és vágóértékének javítására. Fajtatiszta állományokban a származási hely szerinti átlagteljesítménynek megfelelő színvonalú hazai tenyésztés fenntartása. Legelőkészségének, magas húskitermelési százalékának, szaporulati arányának javítása, fenntartása a cél. A fajta tisztavérű tenyésztésének célja a hazai, illetve a felmerülő külföldi tenyészállatigények kielégítése, a hazai törzsállományoknak kiemelkedő genetikai értékű kosok előállítása.

Fajtajelleg leírása:

Kiváló anyai tulajdonságok, jó tejtermelés magas 1,6 – 1,8 szaporaság jellemzi. A magyarországi állomány egy része rendelkezik a szezonon kívüli ivarzás hajlamával. Egyik legjobb legelőkészséggel rendelkező fajta, de igen jól viseli a zárt tartást is. Jó húsformák és magas 350-400 g átlagos napi báránykori súlygyarapodás jellemzi. Kifejlett korban az anyák 75-90 kg, a kosok 90-130 kg súlyúak.

Nagynövésű, erős csontozatú, kissé lekerekített koponyával A fej kifejező, szarvatlan. Finom, fényes fekete szőr fedi a fejet és a lábakat. A kor előrehaladtával az orron és a lábvégeken fehér szőrszálak előfordulhatnak. Homloka széles, orrhát  domború, fülei nagyok, hosszúak és kissé lelógóak. A lábak középhosszúak, szabályos állásúak. Törzse igen hosszú, mély és dongás, jól izmolt. A nyak közepes hosszúságú, ránc nélküli, jól illesztett. A mar széles, vállai zártak és izmoltak. A hát egyenes és széles. A combok jól fejlettek és teltek. Zárt gyapjútakaró fedi az egész testet, a gyapjú a végtagokat lábtőig illetve csánkig, a nyakat a tarkóig növi le. A gyapjú fehér, rövid, tömött, barna vagy fehér szálak jelenléte nem kizáró ok. A gyapjú finomsága 30-42 mikron. A bőr finom és nem foltos.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok:

- törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesülése

- szarvaltság

- általános küllemi és gyapjú hibák

- fejtetőre, fejre, arcra ránövő gyapjú

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó):

30

-

Báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

300

360

Testsúly éves korban, minimum (kg):

55

70

Bírálati pont

M

93