Német húsmerinó juh

Nyomtatóbarát változat
Fajtát bemutató videó: 
Videó megnyitása
Tenyésztési cél:
A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. Javítani kívánjuk a fajta szaporaságát, súlygyarapodó- valamint kiemelten tejtermelő- és báránynevelő-képességét. Cél továbbá elérni, hogy a fajta egyedei 30 mikronnál durvább gyapjút utódaikra ne örökítsenek. Származási helyén, Németországban, tenyésztésbe kerültek gyapjúsabb, benőttebb típusok, melynek hatása az import kosok használatával Magyarországon is észrevehető. A szelekció során elsődleges szempont az ideális húsforma megléte, de a tenyésztésben továbbra is azok az egyedek kívánatosak, melyeknek fejét, lábát nem borítja gyapjú.A fajtát a merinó csoport tagjának tekintjük, és mint ilyen, alkalmas a magyar merinó hústermelő képességének javítására, illetve bármely fajtával minőségi hízóbárány végtermék előállítására, mellyel a vágott test minőségi mutatói és a vágási kihozatal növelhető. Cél továbbá a hazai illetve külföldi tenyészállat igények kielégítése, a hazai törzstenyészetek számára kiemelkedő genetikai értékű tenyészkosok előállítása.
 
A fajtajelleg leírása:
A fajtára 1,3 – 1,4 szaporulat jellemző, de ahhoz, hogy bárányait problémamentesen fel tudja nevelni megfelelő hangsúlyt kell fordítani az ellés előkészítésére, a bárányneveléshez szükséges tejtermelés biztosítására. Szezonon kívüli ivarzásra hajlamos. A bárányok jó 320-360 g átlagos napi báránykori súlygyarapodó képességgel, kiváló takarmányhasznosítási mutatókkal és tetszetős húsformákkal rendelkeznek.Kifejlett korban az anyák 60-80 kg, a kosok 90-125 kg súlyúak.
A test alakulása az ideális húsformákat közelíti meg. Merinónál durvább csontozatú húsjuh. A fajta mindkét nemben szarvatlan. A fej középnagy és széles, a fülek nagyok, oldalt állók. A fej arci része és a lábvégek gyapjúval nincsenek benőve, de ezek benőttség előfordulhat. Az orron lévő bőr feszes, a kosoknál az orrháton bőrránc megengedett. A nyak rövid, jól izmolt, sima bőrű, szélesen illeszkedik a törzshöz. A mellkas széles, mély, hengeres, a hát egyenes és végig egyenletesen széles. A far egyenes, széles és jól izmolt. A combok teltek, a végtagok szélesen állók, de szabályos állásúak. A hátsó lábak enyhén dongásak. A gyapjú kifejezetten merinó jellegű, közepesen hosszú fürtű, megfelelő szilárdságú és íveltségű, fehér színű, összefüggő zárt bundát képez. A gyapjúzsír fehér és könnyen mosható. A gyapjú finomsága 20-28 mikron.
 
Törzskönyvbe kerülést kizáró okok:
- törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesülése
- általános küllemi és gyapjú hibák
- túlzott dongás lábállás
- szarv vagy szarvkezdemény (kosok „K” besorolást kaphatnak)
- a gyapjúval benőtt láb és/vagy fej esetén a kosok csak „K” besorolást kaphatnak
- túlzottan rövid törzs
- színes folt a gyapjúban
 
Törzskönyvbe kerülés feltételei:
nőivar
hímivar
Életkor első elléskor, maximum (hó):
30
-
Báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):
280
340
Testsúly éves korban, minimum (kg):
50
65
Gyapjúfinomság, maximum (mikron)
-
30
Bírálati pont
M
93