Ile de France juh

Nyomtatóbarát változat
Fajtát bemutató videó: 
Videó megnyitása

Tenyésztési cél:

Kettős hasznosítású (hús-gyapjú) félintenzív fajta tisztavérben történő hazai fenntartása alkalmankénti import igénybevételével, fenntartva a fajta származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fajtatiszta populáció növelése, kielégítve a hazai és külföldi tenyészállat igényeket kiemelkedő képességű egyedek előállításával. Más fajtákkal keresztezve az egyedi hústermelőképesség javításához keresztező partner biztosítása, hús végtermék előállítás céljából partner.

Fajtajelleg leírása:

A fej széles, mindkét ivarnál szarvatlan. Fülek közepesen nagyok és vízszintesen állnak. A nyak rövid, erősen izmolt. A mellkas mély és dongás, a hát és ágyék egyenes és széles, vízszintesen hosszú. A far széles, hosszú kitelt combjai szembetűnően teltek. A combokat nézve minden irányból széles és oldalról nézve hátrafelé jellegzetesen domborodó. A lábak szabályos állásúak, kiálló szervezeti szilárdságú remek csontozattal. A gyapjú színe fehér, élénk fényű, A homlokot a szemöldök vonaláig, a végtagokat lábtőig illetve csánkig gyapjútakaró fedi. A gyapjú finomsága 26-36 mikron.

A bőr hússzínű, a körmök viaszsárgák. Nyálkahártyákon, füleken pigmentfoltok előfordulhatnak.

Tetszetős húsformákkal rendelkezik, aszezonalitásra való hajlama jó, az év bármely szakában termékenyíthető, ellentétben sok húsfajtával. A merinóhoz hasonló fajta magas szinten ötvözi az anyai és hústermelési tulajdonságokat. A fajtára 1,4 – 1,8 szaporulat jellemző. Kifejlett korban az anyák 70-90 kg, a kosok 100-140 kg súlyúak.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok:

- törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesülése

- általános küllemi hibák

- fajtastandardtól eltérő gyapjújelleg

- szarvaltság vagy szarv kezdemény (kosok "K" minősítést kaphatnak)

- színes folt a testen vagy gyapjúban

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum(hó):

30

-

Báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

280

320

Testsúly éves korban, minimum (kg):

50

65

Bírálati pont

M

93