Búr kecske

Nyomtatóbarát változat
Búr kecske

Tenyésztési cél:

 Fajtatiszta állományokban a származási hely szerinti teljesítménynek megfelelő színvonalú hazai tenyésztés megvalósítása, magas hústermelő képességének, vágóértékének, anyai tulajdonságainak, legelőkészségének fenntartása, javítása, az állomány növelése folyamatos import igénybevételével. A hazai fajtatiszta tenyésztés képes legyen nagy tenyészértékű, jó örökítő képességű tenyészbakokat biztosítani végtermék előállító keresztezésekhez, a vágógidák minőségének javítására.

A fajtajelleg leírása:

Nagy testű, izmos állat, egész habitusa a hústermelést sugallja. A kifejlett anyák átlagos testtömege 60-65 kg, a bakoké 100-120 kg. A marmagasság anyáknál átlagosan 65-70 cm, bakoknál 75-85 cm. Az átlagos törzshosszúság anyáknál 70-75 cm, bakoknál 75-80 cm. Az állat alapszíne fehér, nyaka és feje vörös. A vörös szín a világos árnyalattól a sötétig előfordulhat, beleértve a narancs, barna vagy vöröses fekete színeket is. A fej mindkét oldalának legalább 40%-ban, a füleknek egyenként legalább 50%-ban színezetteknek kell lenniük. Nőivarban a lapockától hátra eső részen, beleértve a lábakat és a farkat is, annyi vörös színeződés megengedett, hogy a fejjel és a nyakkal együtt a teljes testfelület színezettsége a 40%-ot nem haladhatja meg. Hímivarban a test lapockától hátra eső része, beleértve a lábakat és a farkat is, teljesen fehér. Az orrhát hajlott és gyakran hóka. Mindkét nemben szarvalt. Jellegzetessége a hosszú, lógó fül, melynek végei kifejlett állatnál felkunkorodnak. Rövid, egyenletes szőrzet fedi a testét. A szőrmentes helyeken, például a farok alatt, sötét pigmentfoltok találhatók. A fej arányos, a nyak középhosszú és bemélyedés nélküli a marba való átmenet. A mellkas jól fejlett, a bordaív kidomborodó. A hát széles és jól izmolt. A combok teltek, mélyen lehúzódóak. A medencealakulása széles és hosszú, ezért könnyen ellik. A tőgy félgömb alakú, feszesen felfüggesztett, a tőgybimbó középhosszú, nem vastag. Tejtermelése sem elhanyagolható, hiszen a gidák nagy súlygyarapodásához megfelelő mennyiségű és beltartalmú tejre van szükség. Laktációs tejtermelése elérheti a 300-500 kg-ot. Tenyésztésbe vételi ideje 10-12 hónapos életkorra tehető. Nemi ciklusa aszezonális, ivarzása azonban augusztustól januárig intenzívebb. Az állat nyugodt vérmérsékletű, és nagyon jó anyai tulajdonságokkal rendelkezik. Átlagos ellésenkénti szaporulata 1,8. Napi tömeggyarapodása intenzív. Vágási kihozatala 50% fölötti, húsformái kiválóak, húsa ízletes, zsírszegény. Kitűnő hústermelési és vágási tulajdonságai keresztezésekben is jól megjelennek.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok:

-         törzskönyvbe kerülési minimum paraméterek nem teljesülése

-         a fajtajellegnek nem megfelelő küllemi tulajdonságok

-         a bakoknál a színhiba kizáró ok, de a test lapockától hátra eső részén, beleértve a lábakat és a farkat is, előforduló legfeljebb 10%-os vörös színezettség esetén „K” besorolást kaphatnak

-         általános, a termelést károsan befolyásoló küllemi hibák

Törzskönyvbe kerülési minimum paraméterek: 

nőivar

hímivar

Testtömeg 1 éves korban minimum (kg):

35

45

Életkor az első elléskor maximum (hó):

32

-

Napi tömeggyarapodás választásig minimum (g/nap):

180

210

Küllemi bírálat egy éves korban (pontszám):

M

93