Tejelő cigája juh

Nyomtatóbarát változat
Fajtát bemutató videó: 
Videó megnyitása

Tenyésztési cél
A fajta tulajdonságainak megőrzése, genetikai varianciájának fenntartása. Fő tenyészcél a szilárd szervezet és a nagy ellenállóképesség megtartása, a jó anyai tulajdonságok és tejtermelő-képesség megőrzése, javítása extenzív viszonyok között.

 A fajta jellemzői
A feltehetően kisázsiai eredetű cigája juhok a Balkán félszigetről kerültek hazánk területére a 18. század végén. A tejelő cigája változatot Bács-kiskun megyében tenyésztették. Ellenálló, edzett, igen élelmes fajta. Szaporasága 1,4-1,7, laktációs tejtermelése 100-200 kg között van. Kifejlett korban az anyák 60-70 kg, a kosok 90-120 kg súlyúak. A kosok nyírósúlya 5-6 kg, az anyáké 4-4,5 kg, 8-14 cm fürtmagassággal. A gyapjú finomsága 38-42 mikron.

A fajta küllemi leírása
A közepesnél nagyobb testű fajta. A fej középnagy, a kosoknál aránylag rövidebb, szélesebb és durvább. A homlok és az orrhát domború, jellegzetes "kosorr". Az anyák szarvatlanok, a kosok szarvaltak, de lehetnek suták is. A fülek nagyok, hosszúak és lelógók. A nyak kevéssé izmolt, a mellkas néha lapos. A hát és ágyék egyenes, a végtagok hosszához viszonyítva aránylag rövid és közepesen izmolt. A medence széles, a far közepes hosszúságú, sokszor csapott. A tőgy jól fejlett illesztésű. A csontozata erőteljes. A végtagok hosszúak és mérsékelten izmoltak. A fej és a lábak feketék vagy barnák. A bőr pigmentált, a száj nyálkahártyája és a nyelv palaszürke. A bunda fehér, fürtös szerkezetű, sok egyednél "tűzött", vagyis a fehér bundában fekete szálak vannak, de előfordul szürkés-, barnás- vagy fekete színű bunda is. A bárányok feketén születnek; bundájuk színe  rövidebb-hosszabb idő múlva általában kifehéredik. A bunda csak a nyakat és a törzset fedi.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok
- törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesítése
- általános küllemi hibák
- világos vagy tarka fej és lábak
- durva felszőrök túlsúlya
- foltosság a bundában

Törzskönyvbe kerülés feltételei

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó)

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

230

280

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

30

Testsúly éves korban, minimum (kg)

40

50

Tejtermelés 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg)

50

-

Anyai tejtermelés 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg)

 -

100

Bírálati pont

M

93