Alpesi kecske

Nyomtatóbarát változat
Alpesi kecske

Tenyésztési cél
A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a 270-300 napos laktációs időszakban 900 kg-os laktációs tejtermelés elérése kiegyenlített perzisztencia és a tej beltartalmi értékének javítása mellett, a szaporasági mutatók megőrzésével. 

A fajta jellemzői
Eredetileg Svájcból származik, de alpesi néven Franciaországból kiindulva vált világszerte elterjedt kecskefajtává. Finom testfelépítésű, testalakulása kifejezett tejelő jellegre utal. Élénk vérmérséklete miatt a zárt tartást kevésbé tűri. Fajtatisztán leginkább intenzív és félintenzív tejtermelés megvalósítására javasolható, de extenzív tartásban is megállja a helyét. A legeltetéses technológiához megfelelően alkalmazkodik. Korán érő fajta, a gödölyék megfelelő nevelés mellett 7-12 hónaposan tenyésztésbe vehetők. Átlagos ellésenkénti szaporulata: 1,7. Kifejlett korban a bakok átlagos testsúlya 80-100 kg, a marmagasság 80 cm feletti. Az anyák átlagos testsúlya 50-55 kg, a marmagasság 65-70 cm, a törzshosszúság 70-80 cm. Tejtermelése 600-800 kg, jó körülmények között 270-300 napos laktáció alatt elérheti az 1000-1200 kg-ot.

A fajta küllemi leírása
A pofa és a homlok széles, az orrvonal homorú, a szemek kissé dülledtek, a közepes nagyságú fülek oldalra vagy kissé felfelé állóak. Lehet szarvalt vagy szarvatlan, a nyakon függelékekkel vagy azok nélkül, szakállas vagy szakálltalan. A nyak ívelt, a hátvonal egyenes, a mellkas mély, a far pedig széles és enyhén csapott. Szilárd végtagok, száraz ízületek és erős körmök jellemzik a fajtát. Az alpesi kecske rövid szőrű. Alapszínként a barna minden árnyalata, valamint a fekete szín is megengedett, tűzöttség minden színváltozatban előfordulhat a test bármely részén. A tőgy terjedelmes, elöl-hátul jól függesztett, bőre finom tapintású, fejés után összeesik.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok
- törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
- a fajta küllemi leírásának nem megfelelő tulajdonságok
- általános, a termelést károsan befolyásoló küllemi hibák
- nőivarban a fejen és a test bármely részén előforduló körülhatárolható fehér foltok, jegyek,
  méretüktől függetlenül.
- bakok esetén a test bármely részén előforduló körülhatárolható fehér foltok, jegyek, méretüktől
  függetlenül (a fejen – a füleket is beleértve - előforduló fehér jegyek esetén „K” besorolást kaphatnak)
- tejcsatornával rendelkező fattyúbimbó megléte

 
 
Törzskönyvbe kerülés feltételei
nőivar
hímivar
Életkor első elléskor, maximum (hó)
32
-
Korrigált gidakori súlygyarapodás, minimum (g/nap)
140
170
Növendékkori súly, minimum (kg) - 22
Testsúly éves korban, minimum (kg) 28 40
Tejtermelés az 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg)
400
-
Anyai tejtermelés az 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg)
-
600
Bírálati pont
M
93