Lassan sült báránylapocka töltve

Kurucsai Annamária,
Lassan sült báránylapocka töltve
A töltelékhez áztassuk meleg vízbe a datolyát, az aszalt sárgabarackot és a vörösáfonyát fél órára. Szűrjük le, nyomjuk ki belőle a vizet. Keverjük össze a többi hozzávalóval, sózzuk, borsozzuk.Dörzsöljük be sóval, borssal a hús mind a két oldalát. Terítsük szét rajta a tölteléket – a széleken...
» Tovább

Rázott káposzta birkahússal (Tard)

Kurucsai Annamária,
Rázott káposzta birkahússal (Tard)
Kizsírozzuk az edény alját, ráteszünk egy sor birkahúst, egy sor káposztát. Ezt ismételjük, amíg tart az alapanyag. Az utolsó sorban a gerslit is rászórjuk, és a tetejére káposzta kerül. Felöntjük vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön rázogatva főzzük lefedve. (a húst sózzuk és kevés borssal is...
» Tovább

Bárányhússal töltött birsalma

Kurucsai Annamária,
Bárányhússal töltött birsalma
Vágjuk ki a birs csutkás részét, öntsünk rá forró vizet, hagyjuk állni 20 percig. Pirítsuk üvegesre a vöröshagymát az olajban. Adjuk hozzá a húst, borsót, borsot, sót és keverjük össze. Töltsük meg a birseket, állítsuk szorosan egymás mellé tűzálló edényben. Öntsünk rá 2 ujjnyi vizet, locsoljuk meg...
» Tovább

Báránypaprikás galuskával

Kurucsai Annamária,
Báránypaprikás galuskával
Az apróra vágott vöröshagymát a forró zsíron megfuttatjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával és összekeverjük. Hozzáadjuk a bárány apróhúst, félig öntjük vízzel, sózzuk, rászórjuk a kisebb darabokra vágott paprikát, paradicsomot és közepes tűzön, 35-40 percet pároljuk. A majdnem...
» Tovább

Ferenczy flekken

Kurucsai Annamária,
Ferenczy flekken
Székelyudvarhelyen a múlt század első felében a szejkei borvíz és a Ferenczy-féle bárányflekken volt a leghíresebb, amit a Korona vendéglőben készítettek, amelynek konyhája messze földön híres volt.A „Ferenczy-féle bárányflekken” receptjét úgy közöljük, ahogyan a magyar kulináris művészet egyik...
» Tovább

Tejfölös-kapros bárányleves

Kurucsai Annamária,
Tejfölös-kapros bárányleves
A bárányszívet megmossuk, lecsepegtetjük, sózzuk, borsozzuk, majd egy fél citrommal bedörzsöljük. Felöntjük 1-1,5 liter vízzel, feltesszük főni, s mikor forrni kezd, a tetején képződő habot lekanalazzuk. Ezután kis lángon főzzük tovább. Közben megmossuk, lecsepegtetjük a húst, és apró kockákra...
» Tovább

Tepsis báránycsülök zöld fűszeres burgonyagombóccal

Kurucsai Annamária,
Tepsis báránycsülök zöld fűszeres burgonyagombóccal
Bedörzsöljük a húsdarabokat sóval és az összemorzsolt bazsalikomlevelekkel. Egy tepsibe rakjuk a szükség szerint megtisztított, cikkekre vágott vöröshagymát, paradicsomot, paprikát. Egy sorban ráfektetjük a befűszerezett húst. Mellédobjuk a félbevágott fokhagymafejet is. Ráöntjük a megolvasztott...
» Tovább

Spenótos juhtúróval töltött burgonya

Kurucsai Annamária,
Spenótos juhtúróval töltött burgonya
Meghámozzuk és kettévágjuk a főtt krumplikat. A belsejüket egy kicsi éles kés vagy egy karalábévájó segítségével kikaparjuk, félretesszük. A megtisztított, megmosott, lecsöpögtetett parajt kevés vajon megfonnyasztjuk, elkeverjük a zúzott fokhagymával, a juhtúróval, meg a kivájt, apróra összevágott...
» Tovább

Cicege füstölt juhsajttal (Répáshuta)

Kurucsai Annamária,
Cicege füstölt juhsajttal (Répáshuta)
A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, jól összekeverjük a tojással, liszttel és a fűszerekkel. Kizsírozott tepsibe terítjük, a tetejét befedjük a vékony szeletekre vágott füstölt juhsajttal (a juhsajtot parenyicával is helyettesíthetjük), és 180 °C-os sütőben, pirosra sütjük. Melegen aludttejjel...
» Tovább

Bárányos táskák, mentás chimichurri mártogatóssal

Kurucsai Annamária,
Bárányos táskák, mentás chimichurri mártogatóssal
Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. A töltelékhez az összes hozzávalót tegyük a robotgép táljába, majd a dagasztókarral alaposan dolgozzuk össze. A leveles tésztából vágjunk ki 3x3 cm-es négyszögeket. Mindegyik négyszögre tegyünk kb. 1 tk húst, kenjük meg a tészta széleit felvert tojással és...
» Tovább