Kapros-tejszínes bárányraguleves

Kurucsai Annamária,
Kapros-tejszínes bárányraguleves
A hagymát és fokhagymát apróra vágva, kacsazsíron üvegesre pároljuk, majd rátesszük a felkockázott bárányhúst, megborsozzuk, megsózzuk, hozzáadjuk a köményt és kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a hússal együtt pirítjuk, felöntjük 1 dl jó minőségű, száraz...
» Tovább

Mézes-rozmaringos-báránysült

Kurucsai Annamária,
Mézes-rozmaringos-báránysült
Elkészítjük a páclevet. A bort a mézzel, a fokhagymagerezdekkel (6 db, fokhagymanyomón átnyomva) és a fűszerekkel összekeverjük, teszünk bele néhány rozmaringágat. Beletesszük a húst. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Amikor kivesszük a pácból, éles késsel szétnyitjuk, teszünk rá még zúzott...
» Tovább

Bárányos gombaleves

Kurucsai Annamária,
Bárányos gombaleves
Az olajon a felaprított vöröshagymát megpároljuk, majd belerakjuk az összekockázott húst és fehéredésig pirítjuk. Majd a liszttel megszórva együtt pirítjuk tovább. Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, a sűrített paradicsomot a tört fokhagymát, a gombát és az elkészített húslevest....
» Tovább

Báránygerinc

Kurucsai Annamária,
Báránygerinc
A báránygerincet besózzuk majd a fele mennyiség vékony csíkokra vágottszalonnával megtűzdeljük. Egy tepsibe tesszük a szalonnaszeletek másik felét,a reszelt vöröshagymát, kakukkfüvet, borsot, babérlevelet és a fehérbort.Ráhelyezzük a bárányt és sütőben, kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
» Tovább

Medvehagymás-juhtúrós tekercs

Sándor Krisztina,
Medvehagymás-juhtúrós tekercs
A tejet meglangyosítjuk és kb. 1 dl-nyibe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.A maradék tejet a többi hozzávalóval együtt egy nagy tálba tesszük, és a felhabosodott élesztővel együtt robotgép dagasztó karjával (vagy kézzel) sima tésztává...
» Tovább

Lassan sült báránylapocka töltve

Kurucsai Annamária,
Lassan sült báránylapocka töltve
A töltelékhez áztassuk meleg vízbe a datolyát, az aszalt sárgabarackot és a vörösáfonyát fél órára. Szűrjük le, nyomjuk ki belőle a vizet. Keverjük össze a többi hozzávalóval, sózzuk, borsozzuk.Dörzsöljük be sóval, borssal a hús mind a két oldalát. Terítsük szét rajta a tölteléket – a széleken...
» Tovább

Rázott káposzta birkahússal (Tard)

Kurucsai Annamária,
Rázott káposzta birkahússal (Tard)
Kizsírozzuk az edény alját, ráteszünk egy sor birkahúst, egy sor káposztát. Ezt ismételjük, amíg tart az alapanyag. Az utolsó sorban a gerslit is rászórjuk, és a tetejére káposzta kerül. Felöntjük vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön rázogatva főzzük lefedve. (a húst sózzuk és kevés borssal is...
» Tovább

Bárányhússal töltött birsalma

Kurucsai Annamária,
Bárányhússal töltött birsalma
Vágjuk ki a birs csutkás részét, öntsünk rá forró vizet, hagyjuk állni 20 percig. Pirítsuk üvegesre a vöröshagymát az olajban. Adjuk hozzá a húst, borsót, borsot, sót és keverjük össze. Töltsük meg a birseket, állítsuk szorosan egymás mellé tűzálló edényben. Öntsünk rá 2 ujjnyi vizet, locsoljuk meg...
» Tovább

Báránypaprikás galuskával

Kurucsai Annamária,
Báránypaprikás galuskával
Az apróra vágott vöröshagymát a forró zsíron megfuttatjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával és összekeverjük. Hozzáadjuk a bárány apróhúst, félig öntjük vízzel, sózzuk, rászórjuk a kisebb darabokra vágott paprikát, paradicsomot és közepes tűzön, 35-40 percet pároljuk. A majdnem...
» Tovább

Ferenczy flekken

Kurucsai Annamária,
Ferenczy flekken
Székelyudvarhelyen a múlt század első felében a szejkei borvíz és a Ferenczy-féle bárányflekken volt a leghíresebb, amit a Korona vendéglőben készítettek, amelynek konyhája messze földön híres volt.A „Ferenczy-féle bárányflekken” receptjét úgy közöljük, ahogyan a magyar kulináris művészet egyik...
» Tovább