Zöldséggel tűzdelt báránycomb

Nyomtatóbarát változat
Zöldséggel tűzdelt báránycomb
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Egytálételek
Főételek
6 fő részére
2 kg bárányhús (1 db báránycomb)
házi ételízesítő ízlés szerint
3 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
1 közepes db karalábé
3 közepes db vöröshagyma
1 közepes fej fokhagyma
2 teáskanál só
0.5 db szerecsendió
1 kávéskanál őrölt fekete bors
1 kávéskanál sáfrányos szeklice
2 szál friss rozmaring
1.5 dl napraforgó olaj
1.5 dl víz
Elkészítés: 

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, és kisujjnyi hasábokra vágjuk. A vöröshagymát negyedeljük, a fokhagymagerezdeket felezzük.

A szerecsendiót lereszeljük. Összeállítjuk a fűszerkeveréket: só, bors, szerecsendió, sáfrányos szeklice.

A húst megmossuk. Hegyes, éles késsel kis „zsebeket” vágunk bele. Ez a művelet hasonló a tűzdeléshez, de nagyobb lyukak kellenek. A zsebeket beszórjuk a fűszerkeverékkel, és beleteszünk egy darab répát, egy darab karalábét, egy darab petrezselyemgyökeret és egy fél gerezd fokhagymát. A báránycombra kb. 8-10 ilyen kis zsebet kell készíteni összesen a két oldalára, ügyelve arra, hogy a csont mellett is legyen oldalanként legalább 2. Ezután az egész combot beszórjuk a maradék fűszerkeverékkel. Így pihentetjük a hűtőben legalább fél órát, de lehet akár egy éjjel is.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük az olajat és 1,5 dl vizet, beletesszük a húst, mellérakjuk az ágacska rozmaringot, és duplán lefóliázzuk. Még jobb, ha cserépedényben sütjük vagy olyan tepsiben, aminek van fedője. Kis lángon, a sütő alsó részén 50 percet pároljuk, majd kivesszük a sütőből, és megfordítjuk a húst. Ha nagyon elpárolgott a víz, akkor pótoljuk, de már csak 1 dl-rel. További 30 percet pároljuk. Ezután ellenőrizzük a hús puhaságát, főleg a csont mellett, és megint megfordítjuk. Ha puhának találjuk, akkor köré rakjuk a maradék zöldségeket és a negyedelt vöröshagymát, tovább sütjük fólia nélkül. Ellenőrizzük, hogy alul és felül is pirosodjon, az utolsó 10 percben hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket. Ha nagyon elpárolog a víz és zsírjára sült, akkor még fél dl vízzel kell pótolni , hogy egy kicsit szaftos legyen.

Petrezselymes burgonyával és a vele sült zöldségekkel lehet tálalni.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh