Zeller lasagne kecskével

Nyomtatóbarát változat
Zeller lasagne kecskével
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Felnőtt kecske húsából készült ételek
Kecske
Étel típusa: 
Egytálételek
Főételek
6 fő részére
1,2 kg kecskelapocka
1 fej hagyma, meghámozva
2 gerezd fokhagyma, héjastól megzúzva
3 érett paradicsom, negyedelve
1 ek olaj
30 g vaj
1 szál kaukukkfű
1 babérlevél
12 szem feketebors
500 ml szárnyasalaplé
só, frissen őrölt bors
Zellerbesamel
1 nagy zellergumó
1 l tej
80 g kerekszemű rizs
1 kk durva só
100 ml tejszín
50 g vaj
Zeller lasagne
1 nagy zellergumó
Elkészítés: 

A sütőt 130-140 °C-ra melegítjük.

A húst sózzuk-borsozzuk. Tepsiben felhevítjük az olajat, 8-10 perc alatt közepes lángon körbepirítjuk a húsokat, majd kivesszük őket. A tepsiből az olajat leöntjük, konyhai itatós papírral leitatjuk a maradék zsírt. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, kis lángon 10 percig izzasztjuk. Visszatesszük a húsdarabokat, hozzáadjuk a paradicsomokat, fűszereket. Felöntjük az alaplével (esetleg vízzel). Lefedjük, 3-4 órára a sütőbe tesszük.

A mártást serpenyőbe szűrjük. A hús kicsontozzuk, a mártásban további 1 órára a sütőbe tesszük. Rendszeresen ellenőrizzük, szükség esetén pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Végül a rendkívül puhára sült húst morzsolhatjuk szálkáira, de már anélkül is kanalazható lesz. A hústölteléket ízesíti és szaftosítja, ha bő olajban konfitált fokhagymát adunk hozzá. (Ez egyfajta rillettes, amit pirítóssal, a sült fokhagymával is tálalhatunk.)

Amíg a hús készül, elkészítjük a “zellerbesamelt”. A zellergumót meghámozzuk, vékony szeletre vágjuk, a többi hozzávalóval 40-45 percig főzzük, közben gyakorta megkavarjuk. Hagyjuk kihűlni, simára turmixoljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.

Zellerlasagne: A 2-3 mm vastagra gyalult zellerlapokat 2 percre lobogva forró sós vízbe tesszük, majd jeges vízbe mártjuk, leszárítjuk.

 

Összeállítás

A sütőt 220 °C-ra melegítjük. Tűzállótálat kivajazunk, ebbe tesszük a következő rétegeket: előfőzött zellerlap, zellerbesamel, szétmorzsolt kecskehús kanálnyi pecsenyelével meglocsolva, zellerbesamel. A rétegeket még egyszer megismételjük, végül lefedjük egy zellerlappal, amit pecsenyelével locsolunk meg. 10-15 percre a sütőbe tesszük, frissen tálaljuk. A tetejére lapon sütött koktélparadicsomot és frittírozott petrezselyemlevelet adunk.

 

Variáció

A rétegek közé reszelhetünk parmezánsajtot. A legjobb eredményt egyadagos sütőedényekben érhetjük el. Ünnepélyesebb tálaláshoz a zellerlapokat 12 cm átmérőjű szaggatóval formázzuk szabályos korongra.

Bárányhússal is kiváló!